CDA vraagt zich af of de blikvangers nog wel voldoen. Foto: Kyra Broshuis
CDA vraagt zich af of de blikvangers nog wel voldoen. Foto: Kyra Broshuis

CDA: zwerfafval gevaar
voor dieren

GROENLO - Op social media gaan veel filmpjes rond van dieren, koeien met name, die door zwerfafval ziek worden en vaak ook overlijden. Dennis van Loon van het CDA werd recentelijk ook geconfronteerd met een dergelijk filmpje, zo vertelt hij aan de raad. “Zaterdag 16-03-2019 deelde LTO Noord, regio Oost een vrij confronterend filmpje via de social media. Dit filmpje met de titel ’laat dieren niet lijden door jouw afval! Ruim je rotzooi op’ verwoordde het leed dat boeren kunnen hebben door ons zwerfafval. Om een voorbeeld te noemen: één frisdrankblikje kan via de grasmaaier in het voer terecht komen en daardoor in de maag van koeien of ander soort vee, dit met alle gevolgen van dien.”

Door Kyra Broshuis

De blikvangers
Van Loon vervolgt: “Het CDA betreurt dit en wil dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn al vele mooie initiatieven waarbij zwerfafval onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast ken ik als jonge middelbare scholier in de gemeente Oost Gelre ook de blikvangers die langs de kant van de weg stonden, hier maakten wij ook dankbaar gebruik van. Want het is niet alleen leuk om je afval juist te dumpen, maar het is daarnaast natuurlijk ook goed om je afval op de juiste plaats te dumpen. Het is alleen niet meer zo goed gesteld met de blikvangers binnen de gemeente Oost Gelre, deze zijn oud, krom en wanneer je ze goed bekijkt zijn het niet meer de echte blikvangers van toen … De blikvangers zijn aan vervanging toe en daarnaast staan ze niet overal op de juiste plek, denk hierbij aan de fietsroutes die de leerlingen moeten afleggen van onze scholen naar huis, hier zijn soms witte vlekken waarbij er geen blikvanger te bekennen is.”

Blij met vrijwillige opruimers
Het CDA wil van het college weten of ze op de hoogte zijn van de staat van de blikvangers en of deze eventueel vervangen kunnen worden. Ook zou het CDA graag extra blikvangers zien in het buitengebied. “Of ziet het college nog andere manieren om het zwerfafval te voorkomen?” vraagt Van Loon. Wethouder Porskamp zegt dat het college niet het idee heeft dat de blikvangers in slechte staat verkeren. “Ze zijn nog steeds functioneel. Een enkele is door vandalisme verbogen. Recent hebben we overigens ook nog een nieuwe geplaatst bij de N18 in Groenlo. Of het aantal toereikend is en of ze wel op de juiste plek staan, gaan we nu uitzoeken. Op dit moment worden de blikvangers goed gebruikt en tweemaal per week geleegd.” Porskamp zegt dat de blikvangers voor een deel het zwerfafval op de schoolroutes voorkomen. “Ook wordt er er nog elk kwartaal een opruimactie gehouden door Hacron. Het is wel zo dat we daarmee niet de hele gemeente van zwerfvuil kunnen ontdoen. Gelukkig hebben we diverse vrijwilligers in de gemeente die vanuit eigen initiatief zwerfvuil opruimen. Onze complimenten aan deze mensen! Wij ondersteunen hen door het beschikbaar stellen van de benodigde materialen.”