Eitips

Wat zullen we het komende weekeinde eens gaan doen? Eieren zoeken? Naar de kerk gaan? Of naar de kooptweedepaasdag ergens? Over lijden gesproken.

Beter is: het lijdensverhaal van Christus bekijken. Of het nu gebeurd is of niet, het is een van de grootste verhalen ooit verteld, dat is het. En je mag hem gewoon uitbeelden en afbeelden.

Je kunt kiezen voor Jesus Christ Superstar, die musical, of rockopera liever gezegd, uit begin jaren 70. Ik zag JCS op televisie een paar jaar geleden en het komt nu wel wat gedateerd hippieachtig over. En het feit dat iedereen eeuwig loopt, zit, ligt of staat te zingen is ook nogal vermoeiend op het laatst. Nou ja, op het laatst, in den beginne eigenlijk al.

Ik geloof (nee, dit weet ik wel zeker) dat die acteur nog steeds als Jezus op de planken staat. Qua leeftijd inmiddels een beetje tussen Jezus en Sinterklaas in.

Als je stevige kost wil, is The Passion of the Christ wel iets voor jou. Met Mel Gibson. Dit werk degradeert Rocky en The Terminator tot sitcoms.

We beginnen donderdag thuis met The Passion bij de EO. Ik - voor mezelf naar mijn mening qua persoonlijk gevoel als je het mij vraagt maar dat is subjectief - vind het niet fijn om aan te zien en om aan te horen. Maar, net zoals met beschilderde eieren met verf die door de bast heen ook in het eiwit trekt: het is best onsmakelijk maar het hoort erbij, vlak voor zo'n lang weekend na een al dan niet laatste (je weet het nooit) avondmaal.

Je kunt natuurlijk ook hier in de buurt allerlei lokale en regionale versies van die Passion zien. Van professioneel niveau hier en daar. Misschien wel meer hier in Oost Gelre dan daar in het beloofde land. Als ik dit schrijf heeft de Passion Achterhoek in Lichtenvoorde zichzelf overtroffen, hoor ik aan het bureau naast mij. Wat op zich raar is, want het was pas de eerste editie, dus hoe kun je jezelf dan overtreffen?

(Om ingezonden brieven te voorkomen: hiervoor heette het Passion Lichtenvoorde.)

Als je wat meer hoge kunst in plaats van klaterkitsch wil, zijn er ook nog allerlei Matthäus-Passions. Zoals in Zuwent. Ook al hier.

En zeker op tweede paasdag kun je natuurlijk ook gaan stappen. Vorig jaar kwam ik buiten een Oost Gelrese horecagelegenheid nog in een dronkemansruzie terecht. Jammer, na veertig dagen vasten en veertig dagen zonder toch weer een hoofd vol bloed en wonden.

Als ik dit weekend wat er ook gebeurt weer opsta, tot volgende week.