Ria Kolkman-Reijerink in het Marga’s Grand Café van De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Ria Kolkman-Reijerink in het Marga’s Grand Café van De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

'Het omgaan met mensen maakt je vrolijk!'

Ria Kolkman-Reijerink

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Wanneer ik hier als vrijwilliger de mij opgedragen taken doe, ben ik helemaal in mijn element. Ondanks de grote variatie aan werkzaamheden, moet ik wel bekennen dat mijn voorkeur uitgaat naar het omgaan met de mensen om mij heen. Dat is bijzonder dankbaar werk en daarom ook nog eens werk dat je veel voldoening geeft, zodat je aan het eind van de morgen dan wel aan het eind van de dag met een goed gevoel huiswaarts keert." Aan het woord is Ria Kolkman-Reijerink (77), die haar vrijwilligerswerk bij de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, in de volksmond beter bekend als De Molenberg in Groenlo, ervaart als een aangename dagbesteding.

Voorafgaande aan het overlijden op 1 september 2016 van haar echtgenoot Antoon Kolkman, heeft Ria tijdens de drie maanden durende verzorgingsperiode van haar levenspartner in de Hof van Flierbeek te Lichtenvoorde het nodige gezien en ervaren. En juist die ervaring is bij nader inzien de belangrijkste drijfveer gebleken om het vrijwilligerswerk bij de Groenlose verpleeg- en verzorgingsvoorziening op te pakken.

Iets voor de medemens betekenen
"Ondanks dat ik op dat terrein reeds de nodige levenservaring had, heeft mij dat nog eens extra aan het denken gezet. Ik heb mij daarom, mede gelet op mijn gelukkig nog aanwezige gezondheid en vitaliteit, voorgenomen om vervolgens als vrijwilliger iets voor de medemens te gaan betekenen." Tegenslag is Ria Kolkman-Reijerink, geboren in 1941 in Voor-Beltrum en dat in een gezin met negen kinderen, niet vreemd. Want naast het verlies van haar echtgenoot heeft zij vele jaren daarvoor twee zonen (Eric en Patrick) op veel te jonge leeftijd moeten loslaten. Maar haar altijd positieve levensinstelling zorgt ervoor dat zij samen met haar zoon Tonny en de dochters Evelien, Ursula en Marieke, alsmede de partners en de in totaal dertien gezonde en levenslustige kleinkinderen voor een invulling van het leven kiest, die veel respect en bewondering verdient.

Het contact is iedere keer anders
"Naast hobby's, zoals bridgen, klootschieten, wandelen en fietsen, wil ik voornamelijk bezig zijn voor een ander", geeft Ria aan. Als echtgenote van de man die in 1960 het bedrijf Kolkman Brandstoffen B.V. oprichtte, in 2003 voortgezet door zoon Tonny met inmiddels onder andere een tweetal tankstations in Groenlo en één in Beltrum, heeft zij daarom gekozen voor het zijn van vrijwilliger bij De Molenberg. "In totaal tien tot circa zestien uur in de week, en dat op de eerste plaats ten behoeve van het horecagedeelte oftewel Marga's Grand Café, waar naast bewoners van het woonzorgcentrum en het verpleegtehuis ook inwoners uit Groenlo terecht kunnen voor een maaltijd, een hapje en/of een sapje of alleen een kop koffie. En daarnaast ten behoeve van het onderdeel zorg, hetgeen bestaat uit het bezoeken en onderhouden van de bewoners van De Molenberg. Het contact met de mensen is iedere keer anders, je krijgt er veel respons voor terug en vergeet niet dat je veel van hen kunt leren. Ter aanvulling op deze tweeledige invulling ben ik ook nog bestuurslid van 'De Stichting Vrienden van De Molenberg, die het leefklimaat binnen De Molenberg zoveel mogelijk ondersteunt. Allemaal bijzonder dankbaar werk."

Roep om meer vrijwilligers
Ondanks dat de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé in zijn totaliteit de beschikking heeft over circa tweehonderd vrijwilligers, is uitbreiding van dit aantal bijzonder gewenst. Met betrekking tot de afdeling horeca, waar men kan rekenen op de steun van een twintigtal vrijwilligers, zijn het Heidi Meersma en Irma Papen, vertegenwoordigende het coördinatieteam, die laten weten dat vrijwilligers - zowel vrouwen als mannen - van harte welkom zijn. "De leeftijd is op zich niet zo belangrijk", geeft Heidi Meersma aan. "Onze voorkeur gaat uit naar vrijwilligers die met anderen kunnen en willen samenwerken, waarbij belangrijke aspecten als respect en waardering voor elkaar aan de dag worden gelegd."

Ria Kolkman-Reijerink knikt instemmend. "Ik heb hier weinig of niets aan toe te voegen. Het zou fantastisch zijn dat wij enthousiaste gegadigden mogen begroeten, die vrijwillig willen meedraaien in de diverse aan de horeca-afdeling verbonden diensten."