Wij staan open voor een goed gesprek

MegaMest
Vergister
GroenloNEE Update 22

Het afgelopen jaar hebben we met regelmaat updates gepubliceerd in deze krant. Daarop hebben we, zoals gebruikelijk in deze interactieve tijd, reacties ontvangen op onze socialmediaplatforms. Daaruit concluderen wij dat de stukjes gelezen worden en niet alleen door mensen die onze actie steunen. Los van enkele ongenuanceerde reacties zien we over het algemeen dat onze visie wordt onderschreven en aangevuld met waardevolle argumenten. Uit de de agrarische sector krijgen wij ook kritische feedback en dat vinden wij positief want het betekent dat onze updates ook daar gelezen worden. Het is belangrijk dat de agrarische sector ook vanuit een andere hoek geïnformeerd wordt over de achtergronden van de RMS megamestvergister. Helaas blijft de initiatiefnemer RMS in alle talen zwijgen en kiest er blijkbaar voor om verstoppertje te blijven spelen. De lokale veehouderij moet ondertussen toch ook wel inzien wat voor vlees ze in de kuip hebben met deze dubieuze megamestvergister-projectontwikkelaar? Natuurlijk blijven wij geïnteresseerd in al uw reacties, vragen en aanvullingen, dat kan via onze sociale media www.facebook.com/megavergister of twitter:@megavergister of via
e-mail stmmvgn@gmail.com.

Vandaag willen we de afkorting BBT aan de orde stellen. Deze term wordt veelvuldig gebruikt in zowel de RMS vergunningsaanvraag als in de door de provincie verleende vergunning. BBT staat voor 'Best Beschikbare Technologie'. In de praktijk betekent het dat RMS verplicht is te kiezen voor de Best Beschikbare Technologie bij de bouw van de megamestvergister. Maar de grote vraag is of er op dit moment überhaupt wel een beproefde en veilige technologie bestaat voor een mestvergister op deze schaalgrootte. De Universiteit van Wageningen heeft een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de megamestvergister. De conclusies van het onderzoek zijn uitsluitend gebaseerd op de aanname dat RMS overal BBT gaat gebruiken zonder verdere uitleg of toelichting. Is dit geruststellend, in de wetenschap dat dit rapport besteld en betaald is door RMS? Misschien een buitensporige vergelijking, maar de kerncentrale in Chernobyl in het toenmalige Rusland werd destijds ook gebouwd op basis van de 'Best Beschikbare Technologie' en wat daar gebeurd is, is genoegzaam bekend.

Een onderwerp dat we ook nog eens te berde willen brengen is de lozing van afvalwater. We hebben een vergelijking gemaakt tussen het megamestvergisterplan van RMS en de bestaande vergistingsinstallatie van Groot Zevert (GZV) in Beltrum.
GZV grenst pal aan de kleine Leerinkbeek. Maar naar verluidt heeft GZV een leiding aangelegd richting Borculo om daar het afvalwater direct te lozen op de Berkel. Mocht er al eens iets mis gaan, dan zijn door het grote verdunnings-effect op de Berkel de risico's voor vervuiling van de directe omgeving beperkt. In de vergunning van RMS staat dat het afvalwater via een overloopvijver direct op de kleine Leerinkbeek geloosd mag worden. Dat terwijl de afvalwaterstroom van RMS (ca 55.000 liter/uur!) vele malen groter is dan die van GZV. In onze update no 9 (zie onze website) hebben wij de risico's voor het milieu van dit type afvalwaterzuivering uitgebreid besproken. Wij vinden het onverantwoord dat er risico's worden genomen met het stroomgebied van de Leerinkbeek. De overheid zou ook hier een meer verantwoorde oplossing, bijvoorbeeld zoals bij GZV, moeten voorschrijven. Laten we hierbij vooral ook niet vergeten dat deze Leerinkbeek een belangrijke functie vervult voor de waterhuishouding van een groot agrarisch gebied in de driehoek Groenlo-Eibergen-Borculo.

Zoals we de vorige keer al gemeld hebben, zal de eerste rechtszaak tegen de RMS-vergunning plaatsvinden op woensdagmorgen 22 mei te Arnhem. Wij zullen met ons team aanwezig zijn maar u bent natuurlijk ook uitgenodigd. Voor praktische informatie verwijzen we door naar onze nieuwsbrief van april (zie onze website). Wij blijven onveranderd optimistisch dat wij uiteindelijk succesvol zullen zijn met het stoppen van dit onzinnige megamestvergisterverhaal.


www.megamest
vergistergroenlonee.nl