Van links naar rechts: Annie Krabben-te Brake, Henri Weikamp, Riet van Zanten-Willemsen, Annette Bronsvoort, Josephine Adema-te Brake, Bennie Wopereis en Jan Raben. Foto: Theo Huijskes
Van links naar rechts: Annie Krabben-te Brake, Henri Weikamp, Riet van Zanten-Willemsen, Annette Bronsvoort, Josephine Adema-te Brake, Bennie Wopereis en Jan Raben. Foto: Theo Huijskes

Koninklijke Onderscheiding voor vijf inwoners Oost Gelre

OOST GELRE - Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre heeft afgelopen vrijdagmorgen in de raadszaal van het stadhuis in Groenlo aan vijf inwoners van de gemeente Oost Gelre een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De Lintjesregen viel dit jaar te beurt aan Riet van Zanten-Willemsen en Annie Krabben-te Brake uit Lichtenvoorde, Bennie Wopereis en Henri Weikamp uit Zieuwent, alsmede Josephine Adema-te Brake uit Lievelde. De vijf uitverkoren burgers werden vanwege al hun vrijwillige werkzaamheden ten behoeve van de gemeenschap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Theo Huijskes

Naast de vijf uitverkorenen werd ook Jan Raben, woonachtig in Groenlo, door burgemeester Annette Bronsvoort in de bloemetjes gezet. Vanwege zijn vrijwilligerswerk gedurende een periode van maar liefst vijftig jaar werd Raben reeds eerder dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De daarbij horende onderscheiding werd hem op 24 maart uitgereikt door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland.

Betrokken bij het welzijn van de nieuwkomers
Op de dag voorafgaande aan Koningsdag 2019 besteedde burgemeester Annette Bronsvoort namens het gemeentebestuur van Oost Gelre ruim individuele en gezamenlijke aandacht aan de vijf nieuwe lintjesdragers. Zo kreeg Riet van Zanten-Willemsen (80) uitgebreid de loftrompet toegezwaaid. Dit laatste voor haar werk op diverse terreinen, maar in het bijzonder voor de Stichting Vluchtelingenwerk - van 1987 tot 2005 - alsmede voor het Vreemdelingen Informatiepunt Achterhoek - van 2006 tot heden. Zij zet zich heden ten dage nog steeds dagelijks in voor de in deze regio en in het bijzonder voor de in Lichtenvoorde gehuisveste vluchtelingen. Zij heeft van 1987 tot 2005 aan honderden vluchtelingen les gegeven in de Nederlandse taal. Na oprichting van de Stichting VIP heeft zij zich met name toegelegd op het bieden van informatie en ondersteuning op het gebied van de juridische, sociale en economische positie van de vreemdeling. De intensieve begeleiding van de vluchtelingen komt vooral aan de orde bij de inmiddels door Riet van Zanten uitgevoerde, inmiddels ontelbare huisbezoeken. Een vrijwilligster, die zeer betrokken is bij het welzijn van de nieuwkomers in de regio en in het bijzonder van de nieuwkomers in Lichtenvoorde.

Schoenen versleten voor het lopen van collectes
Annie Krabben-te Brake (85) stapte al in 1969, derhalve reeds vijftig jaar geleden, in het vrijwilligerswerk door lid te worden van de Ouderraad van de Frans ten Bosch basisschool in Lichtenvoorde. Een functie die zij toen uitoefende. Maar daar bleef het niet bij. De hoofdmoot van haar vrijwilligerswerk ligt nog altijd bij de KBO Lichtenvoorde (Krachtige Belangen Organisatie) en de Stichting Careaz (Antoniushove Lichtenvoorde). Bij beide instanties c.q. organisaties is Annie Krabben anno 2019 nog steeds erg actief. Burgemeester Bronsvoort roemde in dat verband met name haar inzet en betrokkenheid bij het opzetten en organiseren van de zogenoemde inloopochtenden in het KBO-ontmoetingshuis 'de Treffer'. "Een gouden greep, waaraan u een groot aandeel hebt geleverd en nog steeds levert." De burgemeester liet tevens niet onvermeld dat Annie Krabben vele schoenen moet hebben versleten vanwege het lopen van talrijke collectes. "Het maakte u niet uit, of het voor de Nierstichting was, voor Hart- en Vaatziekten, voor het Anjerfonds of anderszins, u hebt al met al zo'n slordige twintig jaar gelden ingezameld voor talrijke goede doelen, niet alleen plaatselijk of regionaal, maar ook landelijk. Een topprestatie!"

Al meer dan 35 jaar inzamelaar van oud papier en ijzer
Als vrijwilliger bij de Stichting Paaspop Zieuwent, alsmede bij de Harmonie Zieuwent-Mariënvelde, werd Bennie Wopereis (69) uit Zieuwent in het zonnetje gezet. Met name het feit dat deze Zieuwentse burger al meer dan 35 jaar oud papier en ijzer inzamelt voor de plaatselijke harmonie, kreeg een extra vermelding. "En dat al die jaren achtereen op de tweede zaterdag van iedere maand. Daarnaast onderhoudt hij de contacten met de verschillende milieubedrijven en zorgt hij voor een goede logistiek. En last but not least zorgt hij ook nog eens dat er als gevolg daarvan jaarlijks in totaal twee keer 10 duizend euro of in totaal 20 duizend euro in de clubkas van de muziekvereniging vloeit", aldus burgemeester Bronsvoort.


lees verder op pagina 9