Van links af Jan Kok, Joop Ribbers en René te Bogt. Foto: Rob Stevens
Van links af Jan Kok, Joop Ribbers en René te Bogt. Foto: Rob Stevens

Drie lintjes naar Beltrum

In totaal negen gedecoreerden in gemeente Berkelland

Door Rob Stevens

BORCULO/BELTRUM - Bij de lintjesregen in de gemeente Berkelland gingen maar liefst drie Koninklijke onderscheidingen naar inwoners van Beltrum. René te Bogt (59 jaar), Jan Kok (83 jaar) en Joop Ribbers (75 jaar) uit Beltrum werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast werden nog vijf mannen en één vrouw onderscheiden. Dat waren Willie Lindeboom-Twellaar uit Neede (74 jaar), Bonne Buls uit Borculo (76 jaar), Henk Dibbelink uit Borculo (76 jaar), Gerrit Kers uit Borculo (67), Henk Schurink uit Eibergen (82 jaar) en Jan de Graaf uit Borculo (79).

Burgemeester Joost van Oostrum constateert bij het begin van de plechtigheid 'dat het gelukkig weer gelukt is iedereen naar het gemeentehuis te lokken met allerlei smoezen'. Jan de Graaf is ondersteuningsvrijwilliger bij de Politie Eenheid Oost Nederland, politieteam Achterhoek Oost, locatie Berkelland. Hij kwam iets afleveren bij de afdeling gevonden voorwerpen, dacht hij. En Jan Kok roept: "Ah, nee", als hij zijn naam hoort. "Maar nee zeggen is er niet meer bij", antwoordt de burgemeester.

Alle negen gedecoreerden hebben een lange lijst met activiteiten en vrijwilligerswerk achter hun naam staan. Zij hebben zich zoals dat ook bij de uitreiking van de orde wordt geformuleerd 'geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen of anderen gestimuleerd'. Voor een vereniging, stichting, bond, commissie, zorgboerderij, streekonderzoek, cultuur, historie, het koor, de zangroep, jongerenwerk, de historische kring, de kerk, de gemeente, een school, de Berkelschippers, het bloemcorso, de VVV, de EHBO, enzovoorts.

René te Bogt is sinds 1975 actief voor de samenleving en ontvangt een onderscheiding voor zijn inzet bij Wagenbouwgroep De Blenke in Beltrum als bouwer/constructeur
en verbouwer dahlia's; bij Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB) als begeleider van werkgroep hobbyclub Palet en het jeugdkamp; bij de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) afdeling Beltrum; bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) afdeling Beltrum als penningmeester; vij voetbalvereniging VIOS Beltrum als jeugdleider en jeugdtrainer C-jeugd en vrijwilliger voor de jeugdkampen; bij de Sint Paulus Parochie OLV Tenhemelopneming in Beltrum; bij het Beltrums Mannenkoor (BMK) als vrijwilliger, vice-voorzitter en lid muziekcommissie; bij Zanggroep Rhumtas Beltrum als chauffeur bij oudpapieracties

Jan Kok is sinds 1954 actief voor de samenleving en ontvangt een onderscheiding voor zijn inzet bij voetbalvereniging VIOS Beltrum als jeugdleider; bij muziekvereniging De Flamingo's Beltrum als decorbouwer, medeorganisator van feestavonden en voorzitter; bij wagenbouwgroep Auste; bij carnavelsvereniging De Belhamels; bij werkgroep Boerderij- en Veldnamen onderzoek in de gemeente Eibergen; bij Beltrumse Historische Werkgroep; bij de Sint Paulus Parochie OLV Tenhemelopneming in Beltrum.

Joop Ribbers is sinds 1972 actief voor de samenleving en ontvangt een onderscheiding voor zijn inzet bij de EHBO afdeling Beltrum; bij de Aartsdiocesane Boeren en Tuinders Bond Beltrum; bij de Raad van Toezicht Achterhoek Oost (voorheen Raad van Toezicht Rabobank Beltrum); bij de Landinrichtingsdienst Beltrum Eibergen/Ruilverkaveling met Administratief Karakter (RAK); bij de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge; bij de Sint Paulus Parochie OLV Tenhemelopneming in Beltrum; bij de Stichting Vrienden van De Hassinkhof en bij de Stichting Kerkepaden Beltrum.