Selynn Fiering (links), vriendin van Vivian Sevenich, neemt de prijs voor de sportvrouw van het jaar in ontvangst. Foto: Theo Huijskes
Selynn Fiering (links), vriendin van Vivian Sevenich, neemt de prijs voor de sportvrouw van het jaar in ontvangst. Foto: Theo Huijskes

Vivian Sevenich en Luuk te Plate sportvrouw en sportman van het jaar

Jan Gerritsen sportvrijwilliger van Oost Gelre

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De jaarlijkse sportverkiezing in de gemeente Oost Gelre, sedert het jaar 2006 door het Comité Orange Lichtenvoorde in de huidige opzet georganiseerd, heeft voor wat betreft het kalenderjaar 2018 Vivian Sevenich en Luuk te Plate (beiden woonachtig in Lichtenvoorde) aangewezen tot respectievelijk sportman en sportvrouw van het jaar. De eer voor het meest tot de verbeelding sprekende sporttalent ging naar Noud Garstenveld uit Lichtenvoorde en de prijs voor de sportploeg van het jaar werd uitgereikt aan het Combinatie- Raceteam uit Mariënvelde. Uitgeroepen tot sportvrijwilliger van de gemeente Oost Gelre werd Jan Gerritsen, voorbeeldvrijwilliger bij volleybalvereniging Longa '59 in Lichtenvoorde.

De ontknoping van de sportverkiezing 2018 vond onder ietwat druilerige weersomstandigheden plaats en werd gepresenteerd door Domien Esselink, voormalig journalist van dagblad De Gelderlander, terwijl wethouder sportzaken Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre de uitreiking van de verschillende prijzen voor zijn rekening nam. De verschillende programmaonderdelen werden afgewisseld met dansdemonstraties van een aantal jeugd- en andere groepen van MOTIV Dance uit Lichtenvoorde.

Crème de la crème
Een bekendmaking waar veel aandacht naar uitging, door presentator Esselink aangeduid als crème de la crème, was de huldiging van de sportvrouw van het jaar. Dit omdat voor dit onderdeel drie internationals waren genomineerd, te weten Vivian Sevenich (waterpolo), Lynn Knippenborg (handbal) en Lonneke Sloetjes (volleybal). Omdat de op dat moment in Hongarije sportende Sevenich niet aanwezig kon zijn, was het haar vriendin Selynn Fiering die de sportprijs in ontvangst mocht nemen.
In de categorie sportman van het jaar liet vechtsporter Te Plate vader en zoon Henri en Bram Polman, die beiden de combinatiesport handboogschieten/hardlopen beoefenen, achter zich.
Sporttalent Noud Garstenveld (fietscross) liet als eindoverwinnaar de overige drie genomineerden, Farhaan Abdi Ali en Wisit Platter (beiden uit Groenlo), alsmede Bjinse Venderbosch (Harreveld) achter zich.
Bij het onderdeel sportploeg van het jaar moesten de overige twee genomineerde ploegen, te weten de jongens van Longa '30 JO17-1 en de meiden van HMC '17 MO17-1, toekijken hoe het CRM team uit Mariënvelde uitbundig de eindoverwinning vierde, alhoewel het meisjesteam van HMC '17 alsnog feest kon vieren toen bekend werd dat de jaarlijkse publieksprijs aan hen was toegekend.

Veertig jaar volleybalscheidsrechter
Dat Jan Gerritsen in het jubileumjaar van Longa '59 (60-jarig bestaan) maar liefst veertig jaar achtereen scheidsrechter is, mag gezien worden als een absolute mijlpaal. Binnen de Lichtenvoordse volleybalvereniging is hij daarvoor reeds in het zonnetje gezet. Op een vraag van presentator Esselink of hij daarbij een cadeau overhandigd heeft gekregen van voorzitter Marian Hagen en daarom mogelijk mocht kiezen uit een nieuwe keuken of badkamer, antwoordde een lachende Gerritsen: "Een kratje bier, maar dat is inmiddels ook al helemaal verorberd." Gerritsen staat in Lichtenvoorde en in het bijzonder bij Longa '59 bekend als een soort manusje-van-alles. Naast scheidsrechter (Gerritsen floot menigmaal honderd wedstrijden per jaar, met daarbij vaak vijf wedstrijden op één zaterdag) is hij ook zaalwachter en volleybalcoach. "Ik ben veertig jaar geleden door voormalig volleybaltrainer Freddy Hoekstra warm gemaakt voor deze club. En vervolgens kwam van het één het ander. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het nog steeds met erg veel plezier doe. Bovendien kan geen enkele club en ook Longa '59 niet zonder vrijwilligers bestaan."

MOTIV Dance uit Lichtenvoorde zorgde voor een aantal vermakelijke dansdemonstraties. Foto: Theo Huijskes
Ondanks de druilige weersomstandigheden was er veel belangstelling voor de sportverkiezing. Foto: Theo Huijskes