Drukte op de Kindervrijmarkt op Koningsdag in Groenlo. Foto: Mark Ebbers
Drukte op de Kindervrijmarkt op Koningsdag in Groenlo. Foto: Mark Ebbers

Handelende kinderen, schuifelend publiek

GROENLO - Vanwege het verwachte - en ook uitgekomen - tegenvallende weer had de organisatie van de Kindervrijmarkt op Koningsdag in Groenlo het evenement verplaatst van de straat naar de Oude Calixtuskerk. Daar was het zaterdag druk. Alle 51 plekken waren bezet met kinderen die, vaak onder toeziend oog van hun ouders, van alles en nog wat verkochten. En de potentiƫle kopers moesten af en toe bijna schuifelen.

Door Mark Ebbers

Organisator Erik Mentink meldt dat de jonge deelnemers overwegend uit Groenlo komen, maar dat er daarnaast ook jonge toeristen van de partij zijn. "Een aantal kinderen die verblijven op Marveld heeft zelfs een aanhanger met spullen vanuit Hillegom meegenomen."
Het is 13.00 uur, de Kindervrijmarkt is ongeveer op de helft. Een moeder uit Groenlo past op de plek van haar zesjarige zoontje dat zelf winkelt bij zijn jonge concullega's. "Hij heeft al voor zo'n 50 euro verkocht en koopt voor een deel van dat geld zelf weer dingen bij anderen." Zoals een groot spel, dat triomfantelijk staat opgesteld achter zijn mat met nog niet verkochte spullen. Een meneer heeft wel belangstelling voor dat spel. "Maar dat is niet voor de verkoop, dat heeft hij vanmorgen zelf juist gekocht", moet de moeder de man teleurstellen. Op de suggestie van een andere bezoeker om het spel met winst door te verkopen, gaat ze maar niet in. Wel trakteert ze op oranje tompoucen. De bezoeker koopt er koffie bij, hij moet daarvoor wel naar buiten om even later terug te komen met koffie in een beker, want die is in de Calixtus niet te koop. "Misschien iets voor de volgende keer, de verkoop van consumpties in de kerk", zegt Mentink. Als er een volgende keer op deze locatie komt, want als de realisatie van het Stadsmuseum in de Oude Calixtus doorgaat, zal de Kindervrijmarkt volgens hem wellicht uit moeten wijken naar een andere overdekte plek. Als het slecht weer is; als het goed weer is, is er niets aan de hand, de straten in het centrum van Groenlo zijn ongetwijfeld op Koningsdag 2020 ook beschikbaar.

'Kerk blijft beschikbaar'
Namens de Stichting Oude Calixtus reageert Huub Hofstede op de uitspraak van Mentink: "Het is zeker niet zo dat dit soort evenementen met de komst van het Stadsmuseum naar de Oude Calixtus niet meer mogelijk zouden zijn in de toekomst. Sterker nog: we willen de kerk juist nog multifunctioneler maken. Dus wat ons betreft is de Kindervrijmarkt ook in de toekomst welkom. Niet alleen bij slecht weer; bij goed weer is de ruimte rond de kerk misschien een geschikte plek, vergelijkbaar met de Hippe Hebbedingen Fair."