Oost Gelre heeft verschillende oorlogsmonumenten, zoals dit in een plantsoen in Groenlo, en krijgt in 2020 ook een tijdelijk Holocaustmonument. Foto: Kyra Broshuis
Oost Gelre heeft verschillende oorlogsmonumenten, zoals dit in een plantsoen in Groenlo, en krijgt in 2020 ook een tijdelijk Holocaustmonument. Foto: Kyra Broshuis

Oost Gelre in voorbereiding op 75 jaar vrijheid

Educatief programma en tijdelijk monument

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Volgend jaar, 2020, is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit wordt op een speciale manier gevierd en herdacht en er zijn verschillende initiatieven waaraan Oost Gelre als gemeente kan deelnemen. Wethouder Jos Hoenderboom: “Ook in Oost Gelre is nadrukkelijk de wens om aandacht te schenken aan 75 jaar vrijheid. Gelderland was van september 1944 tot en met mei 1945 negen maanden onafgebroken het centrum van de bevrijdingsstrijd van Nederland. De provincie Gelderland heeft samen met vijf regio’s, waaronder de regio Achterhoek, een programma gemaakt om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. Voor het programma voor de Achterhoek stelt de provincie 500.000 euro cofinanciering beschikbaar, op voorwaarde dat de gemeenten en derden ook 500.000 euro bij elkaar brengen. Aan de zeven Achterhoekse gemeenten wordt een bijdrage gevraagd van 0,88 euro per inwoner. Voor Oost Gelre betekent dat een bijdrage van 26.092 euro voor deelname aan het programma ‘Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid.”

Educatief programma
In de hele provincie wordt in 2019 en 2020 de oorlog herdacht en 75 jaar vrijheid gevierd. Alle activiteiten komen samen in het programma ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’. “De focus ligt niet alleen op het verleden maar ook op het heden en de toekomst. Het aantal ooggetuigen van toen slinkt snel. Het is aan huidige en nieuwe generaties om lessen te trekken uit het verleden. Beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. We leggen verbanden tussen toen en nu. We willen zoveel mogelijk jongeren bij ‘Gelderland Herdenkt’ betrekken. Dat doen we onder meer door een educatief programma”, legt Hoenderboom uit.

Tijdelijk Holocaustmonument
Er is nog een initiatief en dat komt van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Het gaat daarbij om de realisering van een tijdelijk Holocaustmonument in gemeenten vanwaaruit joden zijn gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 250 van de huidige 380 gemeenten hebben een Holocaustverleden, dat betekent dat Joden, Roma en Sinti vanuit die gemeenten zijn gedeporteerd en vermoord. Oost Gelre is een Holocaustgemeente. Rond 27 januari 2020 wil het Nationaal Comité in deze gemeenten op artistieke wijze stilstaan bij dit verleden. Speciaal voor elk van deze gemeenten ontwikkelt het Nationaal Comité een tijdelijk Holocaustmonument dat in de deelnemende gemeente geplaatst kan worden op een centrale plaats, om zo de leegte van hen die zijn vermoord tijdelijk weer zichtbaar te maken. Alle kleine monumenten samen vormen zo tijdelijk een nationaal monument.” Deelname aan dit initiatief vraagt een bijdrage van 2.000 euro. Hoenderboom: “Wij willen als gemeente graag aan beide initiatieven deelnemen en willen eenmalig een bedrag van 30.000 euro beschikbaar stellen.”