Leerlingen van de basisschool de Watermolen, locatie Wheme, zorgen voor een passende voordracht. Foto: Theo Huijskes
Leerlingen van de basisschool de Watermolen, locatie Wheme, zorgen voor een passende voordracht. Foto: Theo Huijskes

Vijfhonderd mensen herdenken de doden

Thema 'In vrijheid kiezen'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op 4 mei herdenkt Nederland jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alsmede oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Wordt een en ander door het Nationaal Comité met een herdenking op de Dam in Amsterdam georganiseerd, in Groenlo wordt de herdenking voorbereid en mede uitgevoerd door het plaatselijke Comité Dodenherdenking. Dit uit zes personen bestaand comité heeft ook dit jaar weer gezorgd voor een indrukwekkend programma. Het hoofdonderdeel van het programma vond ook deze keer plaats in Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier. Het binnengebeuren werd vervolgd met een stille tocht, waarbij bloemen werden gelegd bij het herdenkingsmonument in de pastorietuin aan de Nieuwstad, waarna men ter afsluiting richting het plantsoen op de hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg trok voor de gebruikelijke slotceremonie.

In De Mattelier waren de stoelen nauwelijks aan te slepen om de talrijke bezoekers een goede zitplaats te kunnen bieden. Met alle medewerkers meegerekend hadden bijna vijfhonderd belangstellenden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het Comité Dodenherdenking om van dichtbij getuige te zijn van een indrukwekkend programma.

onuitwisbare herinneringen van haar directe familie

Was het Marianne Frank, die de opening en afsluiting voor haar rekening nam, de uitvoerige themavoordracht werd verzorgd door Maria Monasso. Werd het instrumentale gedeelte op een passende en bovenal uitstekende wijze ingevuld door Muziekvereniging Groenlo onder leiding van Marcel Loff, voor het vocale gedeelte tekenden ditmaal Sylvia ten Broeke, Esther Legro en Maria van der Post. Het drietal werd op gitaar begeleid door Tim Ebbers.

Wat als vroeger nu zou zijn?
Dat het de leden van het organiserende comité veel waard is dat de jongste jeugd nauw bij de jaarlijkse herdenking wordt betrokken, kwam duidelijk tot uiting met een voordracht verzorgd door de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool de Watermolen, locatie Wheme. Aan de hand van de vraagstelling 'Wat als vroeger nu zou zijn?' werd door een grote groep leerlingen op een zeer betrokken wijze de thema's bombardementen, onderduiken, trein, school, buitenspelen en bevrijding uitgediept.
Heel aangrijpend was ook het verhaal, beter gezegd de familiegeschiedenis van Dini Huinink-Snijders over de pijnlijke, onuitwisbare ervaringen van haar directe familie, alsmede andere Grollenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Na het gebruikelijke trompetsignaal en aansluitend het houden van twee minuten stilte werd met het ten gehore brengen van het Wilhelmus het binnenprogramma afgesloten.
De daarna volgende stille tocht, waaraan massaal werd deelgenomen, eindigde met de algehele afsluiting van de Dodenherdenking 2019, onder andere met een toespraak van wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre.