Een beeld van de expositie van Willa Holterman. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de expositie van Willa Holterman. Foto: Theo Huijskes

'In kleur vertaald' in Stadsboerderij

Week Grolse Wanten in najaar

Door Theo Huijskes

GROENLO - Enkele jaren geleden was zij reeds in Stadsboerderij Grolle van de partij met een kleurrijke en bovenal gevarieerde expositie. De toen aanwezige belangstelling was dermate groot dat kunstenares Willa Holterman-Hallman andermaal in Groenlo exposeert om naast haar zogenoemde 'gewone schilderijen' ook haar nieuwe, fantasierijke mozaïekwerk van de laatste jaren te exposeren. De expositie loopt inmiddels al twee weken, maar er is nog tot 1 juli a.s. van maandag tot en met zaterdag - tussen 12.30 uur en 16.30 uur - alle gelegenheid om haar werk met de alleszeggende titel 'In kleur vertaald' te bezichtigen.

"Mijn huidige werk is moeilijk in een hokje te plaatsen. Noem het maar een vrije vorm van mozaïek", vertelt de in Dinxperlo woonachtige Willa Holterman. "Voor dit soort schilderijen gebruik ik dun karton, dat ik ga beschilderen met acrylverf. Die versnijd ik en plak het vervolgens op. Zo probeer ik werken te laten ontstaan, die kenmerkend voor mij zijn."
Wanneer haar wordt gevraagd waar zij haar ideeën vandaan haalt, volgt er een kort en bondig antwoord: "Uit het dagelijks leven! De natuur en alles wat je in je leven en dat dagelijks tegenkomt, zijn vaak een thema oftewel het doelwit voor mijn werken. En daarbij horen bijvoorbeeld ook mijn kleinkinderen." Duidelijk is dat Holterman liefhebster is van veel en gevarieerd kleurgebruik. Ze houdt met name van warme kleuren die elkaar versterken. Het werk is daarnaast heel begrijpelijk en spreekt in feite voor zich. De kunstwerken stralen openheid en blijdschap uit, aangevuld door de schilderes zelf met de reactie: "Titels horen er nu eenmaal bij, maar zijn wat mij betreft ondergeschikt aan mijn werk. Veel belangrijker vind ik wat het kunstwerk met de bezoeker doet."

Week van de Grolse Wanten
Beheerder Henny Garstenveld is bijzonder tevreden over de periodieke exposities die in de Stadsboerderij plaatsvinden. "Naast de mededeling dat er maximaal zes per kalenderjaar worden gehouden, wil ik wel alvast verklappen dat wij dit jaar, dit zo rondom het historische evenement De Slag om Grolle in oktober, de week van de Grolse Wanten gaan organiseren. Een en ander gaat gebeuren in nauwe samenwerking met de Sociëteit Grolse Wanten. De uit zeventien enthousiaste Grollenaren bestaande sociëteit, die te allen tijde wil voorkomen dat de Grolse want - in welke vorm dan ook - uit het straatbeeld verdwijnt, heeft hier inmiddels al een tweetal vitrines geplaatst. Daarin alle mogelijke attributen die niet alleen het authentieke breiwerk vertegenwoordigen maar ook nog eens het bewijs leveren dat de Grolse Wanten niet voor niets een plaatsje hebben gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed."