Het terrein van Oldenhuis zal getransformeerd worden tot een groene woonwijk. Foto: Kyra Broshuis
Het terrein van Oldenhuis zal getransformeerd worden tot een groene woonwijk. Foto: Kyra Broshuis

Plan Oldenhuis in de startblokken

Veertig woningen op terrein meubelfabriek

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het plan ligt er langer maar er komt nu vaart in: duurzaam woningen op de locatie Oldenhuis in Groenlo. Oldenhuis is een voormalige meubelfabriek, gelegen aan de Borculoseweg. De locatie was in eerste instantie in beeld voor de bouw van zeventig tot tachtig woningen, maar dat bleek niet mogelijk in verband met regionale afspraken over het terugschroeven van het aantal nieuw te bouwen woningen.

Energieneutraal
Het terrein moet een gevarieerd woongebied worden waarin water en groen centraal staan. Alle woningen komen met de tuin aan het landschap of parkgebied te liggen. De wijk, met veertig woningen, wordt volledig gasloos en de elektriciteit zal afkomstig zijn uit een zonnepanelenweide. Zo zullen er geen ontsierende panelen op de daken geplaatst hoeven te worden. De panelenweide komt aan de rand van de wijk te liggen en wordt uit het zicht gehouden door groene hagen.

Senioren- en starterswoningen
Wethouder Marieke Frank is blij dat er nu echt stappen gezet kunnen worden: “Wonen is een belangrijk speerpunt voor ons. We hebben het nu zo geregeld dat het hele plan in één keer ontwikkeld wordt, in plaats van fasen zoals in eerste instantie de bedoeling was. In Groenlo is nu vooral behoefte aan seniorenwoningen en op deze manier kunnen we ook weer meer doorstroming realiseren voor andere zoekenden op de woningmarkt. Naast seniorenwoningen zullen er ook starterswoningen en vrijstaande woningen gerealiseerd worden ‘op Oldenhuis’.”

Inloopavond bij De Mattelier
Het beeldkwaliteitsplan waar het college mee ingestemd heeft, ligt vanaf 31 mei voor een periode van zes weken ter inzage. In het plan staat de opzet van de wijk en de verkaveling te lezen. Ook wordt de toekomstige openbare ruimte weergegeven en is er een beeld van de uitstraling van de woningen te zien. Vooralsnog is de planning dat er volgend voorjaar gestart kan worden met het bouwrijp maken van de wijk. Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente in samenwerking met Oldenhuis Ontwikkeling BV een inloopavond in De Mattelier, deze avond begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur.