Vijf van de zes bestuursleden van Belangenvereniging Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vijf van de zes bestuursleden van Belangenvereniging Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Bestuur Belangenvereniging wil een nog mooier Groenlo

'Invulling en onderhoud openbaar groen en stadsgracht kunnen beter'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het bestuur van Belangenvereniging Groenlo gaat alle zeilen bijzetten om in de praktijk een nog mooier Groenlo te bewerkstelligen. Van dit streven zal tekst en uitleg worden gegeven tijdens de op maandag 17 juni a.s. te houden algemene ledenvergadering. Daarnaast wil het bestuur aan een en ander de nodige aandacht besteden tijdens het eerstvolgende periodieke overleg met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre. Het is geenszins de bedoeling om met deze voorgenomen actie de noodklok te luiden. Het bestuur is alleen van mening dat Groenlo als vestingstadje voor zijn inwoners, alsmede voor de vele toeristen en vakantiegangers weliswaar mooi is, maar nog veel mooier kan zijn.

Overigens is dit initiatief niet nieuw. Reeds op 10 december 2010 heeft het BVG-bestuur in een aan het college van B&W gerichte brief zijn zorg uitgesproken over de invulling en het onderhoud van het openbaar groen en dergelijke in Groenlo. Dat de belangenvereniging met haar bestuur voorop grote betrokkenheid aan de dag legt bij de kwaliteit van de openbare ruimte in het vestingstadje, mag ook worden afgeleid uit een van haar belangrijkste doelstellingen: 'Periodieke en deugdelijke aanpak van alle vormen van openbaar groen (inclusief de stadsgracht) en dat met name op de Hout- dan wel Kanonswal, Maliebaan, Boompjeswal en Kerkwal, maar ook wat betreft aanplant, onderhoud en verzorging plantsoenen, groenstroken en rotondes, zowel in als buiten het centrum van Groenlo'.

Inventarisatie van onderhoudsaspecten
Om zich van heel dichtbij een oordeel te kunnen vormen over deze totale aangelegenheid, heeft het uit zes personen bestaande BVG-bestuur onlangs een wandeling gemaakt door het centrum van Groenlo om zich een totaalbeeld te kunnen vormen van de huidige (onderhouds)situatie. Daarbij werd specifiek gelet op zaken als tijdig en goed maaiwerk, tijdig schoffelen en verwijderen van onkruid, opruimen van zwerfafval in plantsoenen e.d., de aanwezigheid van voldoende afvalbakken, het steken van kanten bij met name graspercelen, het verrichten van voldoende snoeiwerk, het kappen en vervolgens verwijderen van dode bomen, het onderhoud van de verschillende vormen van bodembedekking, alsmede het tijdig vervangen van bomen, struiken en planten.

Maliebaan en muziekkoepel
De omgeving van de Maliebaan en dan met name het gedeelte in en rond de muziekkoepel is een doorn in het oog van de belangenvereniging. Het door het BVG-bestuur ingebrachte initiatiefvoorstel voor een rigoureuze aanpak van dit gedeelte in het centrum van Groenlo, ligt reeds tijden op de burelen van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De laatste bij de BVG binnengekomen informatie houdt in dat eerst de definitieve uitslagen bekend moeten zijn van het totale gemeentelijke parkeeronderzoek in zowel Groenlo als Lichtenvoorde, alvorens het gemeentebestuur zich gaat toeleggen op een vernieuwde aanpak c.q. invulling. Desondanks is het BVG-bestuur van mening dat de huidige situatie, zeker na het verdwijnen van de jeu de boules-baan bedroevend is. Zowel in als buiten de koepel is het een rommeltje en het ontbreekt ter plekke aan voldoende afvalbakken.

Het onderhoud van de Wilhelminabank heeft de laatste jaren een behoorlijke verbetering ondergaan, maar de BVG is van mening dat een nog frequentere controle met betrekking tot deze voor Groenlo historische bank noodzakelijk is. Wat de overige zitbanken betreft, wordt de aandacht van de gemeente op de eerste plaats gevraagd voor de door CV De Knunnekes op 1 januari 2000 geschonken zitbank. Deze bank moet zo spoedig mogelijk verplaatst worden naar een betere, uitnodigende plek en daarnaast is het de hoogste tijd dat deze bank een grondige onderhoudsbeurt krijgt, aldus de BVG. "In de huidige onderhoudssituatie gaat er geen mens op zitten. Tegelijkertijd kunnen de diverse overige, door instanties geschonken banken aan een controlecheque worden onderworpen."

Stadsgracht en rotondes
Over de stadsgracht is het BVG-bestuur in zijn algemeenheid tevreden. In het verlengde hiervan dient volgens de vereniging wel vermeld te worden dat vrijwilligers van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) een grote pluim verdienen voor de periodieke schoonmaak- c.q. opruimwerkzaamheden, die zij verrichten ten faveure van Groenlo's trots: de stadsgracht. De belangenvereniging is niet te spreken over de onderhoudssituatie van de beschoeiing van de gracht op een aantal plaatsen. En in het bijzonder ergert men zich aan het feit dat de vissteiger oftewel de plek waar de invalide hengelsportliefhebber zijn hobby wil uitoefenen al tijden is afgesloten en nog steeds niet is aangepakt.

Over de kwaliteit van het grachtwater zijn ten tijde van de rondgang (22 mei 2019) geen klachten te noteren. Een en ander wordt nog eens bevestigd door een medewerker van het Waterschap Rijn en IJssel, die op hetzelfde moment het blauwalg-gehalte inspecteert. Daarbij komt wel ter sprake dat het van het allergrootste belang is dat het verwijderen van blad en andere troep uit de gracht niet éénmaal, maar meerdere malen per jaar dient te gebeuren.

Wat tenslotte de gemeentelijke en provinciale rotondes in Groenlo betreft, ook deze verdienen meer aandacht volgens de BVG. Het BVG-bestuur is namelijk van mening dat zeker rotondes bijzondere locaties zijn, die extra in het oog springen en daarom bijzondere aandacht verdienen. Het bestuur vraagt zich dientengevolge af wat er terecht is gekomen van het in het najaar van 2010 door de gemeente genomen initiatief om ondernemers en organisaties op te roepen om het beheer en het onderhoud van een rotonde over te nemen. In ruil daarvoor zouden ze op de rotonde een reclamebord of een andere reclame-uiting mogen plaatsen. Volgens de belangenvereniging zien met name de rotondes op de rondweg oftewel de N319 nabij Groenlo en dat ter hoogte van de Ruurloseweg en de Oude Papendijk er niet uit en vormen dientengevolge geen reclame voor het vestingstadje Groenlo.

Een troosteloze aanblik van de Maliebaan en de muziekkoepel. Foto: Theo Huijskes