ZSOM-voorzitter en secretaris Hans Huitink, zittende in de studio van de ZSOM. Foto: Theo Huijskes
ZSOM-voorzitter en secretaris Hans Huitink, zittende in de studio van de ZSOM. Foto: Theo Huijskes

Ziekenomroep Sound Of Music 40 jaar jong

Met grootscheepse reünie op 13 juli wordt jubileum gevierd

Door Theo Huijskes

GROENLO - De oprichtingsdatum van de ZSOM in Groenlo (Ziekenomroep Sound Of Music) is weliswaar 11 juli 1979, maar het 40-jarig bestaan wordt gevierd op zaterdag 13 juli aanstaande. Een en ander gaat dan gebeuren met een grootscheepse reünie in zaal het Boothuis van Welgelegen in Groenlo. Zoals alom bekend, en dat niet alleen in Groenlo maar ook ver daarbuiten, geniet de ZSOM een grote mate van populariteit. Dit niet in de laatste plaats vanwege het feit dat deze vier decennia bestaande omroep gedurende al die jaren wordt gedragen door alleen maar bereidwillige, enthousiaste vrijwilligers. En het zijn voornamelijk de vrijwilligers, die op de dertiende juli het centrale middelpunt vormen van het reüniefestijn.

Hans Huitink, voorzitter en tevens secretaris van de ZSOM, zegt dat het jubileumprogramma met name 's middags plaatsvindt. "Wij hebben daarvoor circa 140 uitnodigingsbrieven laten uitgaan naar organisaties waarmee wij samenwerken, leveranciers en oud-medewerkers. De respons is bijzonder groot. Zo zullen zeker 100 voormalig vrijwilligers, die over het gehele land zijn uitgewaaid, voor deze gelegenheid naar Groenlo komen. Let wel, in het verleden hebben wij tijden gekend dat de ZSOM 50 vrijwilligers telde. Op dit moment zijn er dat ruim 30. Voor de reünie hebben wij bewust voor het Boothuis gekozen, omdat deze lokaliteit zich exact tegenover onze studio in de Rank aan de Ziekenhuisstraat bevindt."

Voormalige vrijwilligers maakten van hun hobby hun beroep

Beelden van 40 jaar ZSOM
Huitink laat weten dat er om praktische redenen geen mogelijkheid is om op dezelfde middag een rondje te maken door de studio. "Maar daarvoor hebben wij voor een passende oplossing gezorgd. Zo wordt er ten behoeve van het middagprogramma, naast een informeel samenzijn met daarbij vanzelfsprekend een officieel gedeelte, door onze vrijwilligers op dit moment ijverig gewerkt aan een indrukwekkende reportage met beelden van 40 jaar ZSOM. Vanaf de oprichting tot aan de dag van vandaag zullen de mooiste, meest verrassende beelden worden gemonteerd, zodat niet alleen de vrijwilligers van het eerste uur, maar ook die van heden ten dage het nodige van hun eigen werk terug krijgen te zien." Een gegeven waar ZSOM-hobbyist Huitink ook trots op gaat, is de voor de ZSOM welkome constatering dat voormalige vrijwilligers van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. "Zo is er een oud-vrijwilliger thans in dienst bij RTV-Oost, heeft een ander een facilitair bedrijf op het terrein van radio en televisie opgezet en is er zelfs iemand, die bij het jubileumfeest niet aanwezig kan zijn, omdat hij dan werkzaam is als cameraman in de Tour de France."

Op naar het 50-jarig bestaan
Niet alleen met de viering van het 40-jarig jubileum, maar ook met het voortbestaan is Huitink, zelf inmiddels ook al 30 jaar vrijwilliger, bezig. "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er binnen ons bestuur wel eens de twijfel zijn intrede doet of wij de mijlpaal '50 jaar ZSOM' wel halen. Wanneer wij onze doelstelling: 'Het maken van programma's, variërende van concerten tot bloemencorso's, van sportevenementen tot toneeluitvoeringen en ga zo maar door', willen voortzetten, mag de aanwas van vrijwilligers geen neerwaartse spiraal vertonen. Wij hebben met name behoefte aan jonge enthousiaste, tevens innovatieve vrijwilligers, die iets extra's bijdragen aan ons, door de jaren heen samengestelde uitvoeringspakket. En daarbij wil ik graag onze eindregisseur Sjaak Hulshof, vanaf de oprichting actief voor de ZSOM, citeren: Het mag toch niet zo zijn dat wij ons als ZSOM in de komende tien jaar zorgen moeten maken over het feit of het gouden jubileum in 2029 nog wel wordt gehaald!"