Door de bocht van de Winterswijkseweg te verbreden komt er ruimte voor vrijliggende fietspaden. Foto: PR
Door de bocht van de Winterswijkseweg te verbreden komt er ruimte voor vrijliggende fietspaden. Foto: PR

Naar bredere bochten en vrijliggende paden op 'kruising Rabobank'

Situatie voor zwaar verkeer én voor fietsers moet verbeteren

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Tijdens deze vakantieperiode is er geen verkeersregelaar aanwezig op de kruising Winterswijkseweg-Oude Winterswijk in Groenlo. Na de vakantie komen de regelaars terug maar de gemeente zet ook in op een oplossing voor de ‘middellange termijn’: verbreding van de bochten en van de hoofdweg gescheiden fietspaden.

Een klankbordgroep, met vertegenwoordigers van ondernemers, buurt, sportverenigingen en de initiatiefnemers van de petitie, adviseert de gemeente hierin. Wethouder Bonsen vertelt, in antwoord op vragen van OOG, dat de buurt heeft aangegeven veel minder overlast van het vrachtverkeer te ondervinden. Om het aantal vrachtwagens op de kruising te verminderen is er eerder al een verbod voor vrachtverkeer ingesteld op de Industrieweg. “Maar de vermindering van het vrachtverkeer is zeker ook het gevolg van de politieacties die er zijn geweest”, legt de wethouder uit. “Met betrekking tot de gewenste afname van het busverkeer is het zo dat we daar al heel ver mee zijn. We willen nu ook de kruising verder aanpassen.”

De beste oplossing?
Die aanpassing houdt in dat de kruising wordt voorzien van vrijliggende fietspaden. Daarvoor is grond nodig van de Rabobank en van Flynt. “Met de Rabobank zijn we er bijna uit. De onderhandelingen met Flynt lopen iets minder voorspoedig maar we zijn volop in gesprek.” Door het verbreden van de bochten op de Winterswijkseweg hoeft groot verkeer, zoals vrachtwagens en bussen, niet meer op elkaar te wachten om te passeren. Dat moet de doorstroming verbeteren. De wethouder wijst erop dat het gaat om oplossingen voor de middellange termijn. “Uiteraard hebben we ook gekeken naar langetermijnoplossingen maar die zijn erg ingrijpend, kosten veel tijd maar zeker ook veel geld. Gezien de huidige financiële situatie van de gemeente willen we verder onderzoek naar de oplossingen uitstellen. Overigens is het zo dat er op gemeentelijk en Achterhoeks niveau wordt gepleit voor een verdere opwaardering van de N18, de zogenaamde tweede fase. Deze ontwikkelingen hebben wellicht ook impact op de ontsluiting van Groenlo. Bij toekomstige uitvoeringen van lokale maatregelen, is het verstandig om daar rekening mee te houden.”