Sander Esselink (links) overhandigt een blije Ronald van Hal het nieuwe vaandel. Foto: Henri Walterbos
Sander Esselink (links) overhandigt een blije Ronald van Hal het nieuwe vaandel. Foto: Henri Walterbos

Beltrumse vlag voorop in het corso

'Vol trots zullen we dit vaandel dragen'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Traditiegetrouw lopen de Bielemannen en Vendeliers voorop in de stoet tijdens het corso als onderdeel van Festunique. De wereld van vlaggen 'als symbool voor een trots gevoel' is volop in ontwikkeling. De nieuwe Achterhoekse- en Beltrumse vlag zijn hier recente voorbeelden van. "De Beltrumse Vendeliers lopen niet alleen voorop in de optocht, ook als het gaat om de nieuwste trends lopen we voorop," vertelt vendelier Ronald van Hal. "Het publiek stelde ons de vraag waarom we geen Achterhoekse of Beltrumse vlag dragen als vendeliers. Reden voor ons om dit verder uit te zoeken via een facebook-enquête. We vroegen via onze facebookpagina de Beltrumse bevolking om haar mening. 'Welke vlag moet voorop lopen tijdens de Festunique-optocht?,' vroegen we. Uit ruim 126 stemmen kwam unaniem de Beltrumse vlag naar voren. Met nog twee weken tijd tot aan de Festunique-optocht moesten we snel schakelen, maar belofte maakt schuld, dus die Beltrumse vaandel moest er nu echt komen."

Actie
Het signaal werd ook opgepikt door Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB), initiators van de Beltrumse vlag drie jaar geleden. Dit vroeg om actie, en zo geschiedde. "Enerzijds waren we blij met het initiatief van de Beltrumse Vendeliers, en natuurlijk zijn we als initiators voor de vlag erg trots op de uitslag," aldus Sander Esselink, voorzitter van SJB. "De uitslag sluit wel een beetje aan op de grote vraag naar de Beltrumse vlag. Sinds de introductie van de Beltrums Vlag zijn er al ruim 400 verkocht, een geweldig aantal. Het voorziet dus duidelijk in een behoefte. We besloten direct de Vendeliers de helpende hand te bieden, omdat we graag iets terug willen doen. Omgekeerd staan de Vendeliers en Bielemannen ook voor ons klaar. Hun vrijwillige bijdrage aan de opening van het Flierefluiters kamp, een jeugdkamp georganiseerd door SJB met het thema 'Kermis' zijn we namelijk nog niet vergeten".

Donderdagavond voorafgaande aan de kermis werd de Beltrums Vlag door Sander Esselink namens SJB overhandigd aan de Beltrumse Vendeliers. "Vol trots zullen we dit vaandel dragen, voorop in de Festunique optocht en hij zal te zien zijn tijdens de vaandelhulde in de feesttent. Mooi hoe Beltrum altijd weer de handen ineenslaat voor goede én ludieke initiatieven," aldus de Beltrumse Vendelier, Ronald van Hal.