Links Cor Peters en rechts Gerard Slotman. Foto: Theo Huijskes
Links Cor Peters en rechts Gerard Slotman. Foto: Theo Huijskes

Onzekere toekomst St. Paulusparochie

REGIO - "Met ons allen staan wij op een kruispunt, waarop wij nog nooit hebben gestaan. Als gemeenschap zijn wij momenteel sterk onderhevig aan veranderingen. Dit laatste binnen onze samenleving in het algemeen en binnen onze kerk in het bijzonder. Maar desondanks gaat het geloof gewoon door, zij het op een totaal andere manier. Het kerkbezoek neemt drastische vormen aan, de financiële middelen worden dientengevolge steeds minder, beroepskrachten zijn praktisch niet meer beschikbaar en het zich aandienende vrijwilligerswerk ten behoeve van de kerk gaat zienderogen achteruit. De hoogste tijd om nog meer dan voorheen samen te werken en vooral samen te zoeken. Zoeken naar nieuwe vormen ten aanzien van het geloof belijden."

Door Theo Huijskes

Gezeten aan de vergadertafel in de pastorie van de RK Calixtusbasiliek in Groenlo oftewel in het hoofdkwartier van de nu zeven geloofsgemeenschappen met tevens zeven kerken tellende St. Paulusparochie, laten diaken Cor Peters en Gerard Slotman, vicevoorzitter van genoemde parochie, hun licht schijnen over de huidige situatie met betrekking tot de kerken in de gemeenten Oost Gelre en Berkelland. Hiervan moeten er in ieder geval vier - te weten Neede, Lievelde, Rekken en Rietmolen - vóór 1 januari 2026 sluiten. Dit laatste is vooralsnog niet het geval voor de kerken in Beltrum en Eibergen (gemeente Berkelland) en Groenlo (gemeente Oost Gelre).
Diaken Peters, geboren in Groessen, in Gendringen woonachtig en in 1990 gewijd tot permanent diaken, geeft aan dat een dergelijke, ingrijpende vermindering binnen hetzelfde tijdsbestek ook van toepassing is op het aantal kerken binnen de St. Ludgerparochie. "Hier worden volgens de procedure van het aartsbisdom en na instemming van de aartsbisschop uiterlijk per 1 januari 2026 de kerken in Aalten, Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde, Meddo en Vragender aan de Goddelijke eredienst onttrokken. Dit betekent in praktisch opzicht dat hier vooralsnog alleen de kerken in Lichtenvoorde en Zieuwent (gemeente Oost Gelre) en Winterswijk (gemeente Winterswijk) de liturgische functies blijven behouden. Samengevat is derhalve de constatering gerechtvaardigd dat te zijner tijd nog zes van een nu nog zestiental kerken dienst blijven doen."


Lees verder op pagina 5