Gijs van Dongeren (l) en Guus Rijnders van de Lopersvereniging Groenlo bij de Muziekkoepel waar zondag 6 oktober de start van de Kaak Kanonsloop is. Foto: Kyra Broshuis
Gijs van Dongeren (l) en Guus Rijnders van de Lopersvereniging Groenlo bij de Muziekkoepel waar zondag 6 oktober de start van de Kaak Kanonsloop is. Foto: Kyra Broshuis

LVG'ers over de pro's van lopen bij een club

33ste Kaak Kanonsloop op 6 oktober

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De Lopersvereniging Groenlo (LVG) telt 220 leden en is niet meer weg te denken uit het Groenlose verenigingsleven. Gezond leven is hot en hardlopen is goed én relatief goedkoop, zeggen Guus Rijnders en Gijs van Dongeren van de LVG. Rijnders is voorzitter van de vereniging en Van Dongeren is trainer en daarnaast mede-organisator van de Kaak Kanonsloop.

Stok achter de deur
“Steeds meer mensen zien de voordelen van het lopen bij een club”, vertelt Guus Rijnders. “Ik liep zelf altijd alleen maar in de zomermaanden en het kostte me moeite om na de winterperiode weer te beginnen. Ik wilde graag het hele jaar door hardlopen. Daarom ben ik bij de club gegaan; dat motiveert enorm. Je loopt met andere mensen samen en je vormt een team, dat werkt echt als een stok achter de deur.”
Gijs van Dongeren groeide op in een hardloopgezin en de hele familie is betrokken bij de LVG. “Mijn vader en ik geven trainingen, mijn broertje loopt ook en mijn moeder verzorgt altijd de catering. Ik ben lid geworden omdat ik echt geen alleen-loper ben. Dat vind ik vreselijk, ik houd het dan nog geen kilometer vol. Ik loop graag met anderen samen. Bij de vereniging heb je concurrentie en dat vind ik leuk. De trainingen hebben ook wel een wedstrijdelement, dat houdt je scherp.”

'Hardlopen bij een vereniging motiveert enorm'

Op alle niveaus
We zijn wel echt een lopersvereniging, benadrukt Guus. “We doen dus geen atletiek. Onze leden kunnen op verschillende niveaus hardlopen en er is een ook wandelgroep. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst niveau instromen. Ja hoor, ook als je nog nooit gelopen hebt.” Dat instromen kan bij de beginnersgroep in het voorjaar en bij de Kanonsloop Clinic die altijd in juli start. Daar hebben we dit jaar 90 mensen mogen verwelkomen. Wat er zo leuk is aan hardlopen? Ik hoor van bijna iedereen dat ze na een tijdje zeggen: dit had ik veel eerder moeten doen. Het is echt verslavend.”
Voor Gijs is het grote voordeel dat het stressverlagend is: “Je krijgt een beter humeur, een goede conditie en je voelt je gewoon echt veel beter. Maar doe het wel bij een vereniging. Hoe leuk al die apps ook zijn, je mist toch de deskundige begeleiding. Mensen die ook graag willen hardlopen onder begeleiding en bij een groep, kunnen bij ons terecht. Op onze site staan de trainingstijden en plaatsen. Iedereen kan geheel vrijblijvend een paar keer meetrainen.”

Meedoen aan de Kanonsloop
Op zondag 6 oktober aanstaande wordt de 33ste editie van de Kaak Kanonsloop gehouden en de afstanden zijn 5 of 10 kilometer. De organisatie heeft weer een prachtig parcours uitgezet langs de Grolse gracht en het kanon. De loop wordt voorafgegaan door de Sponsor Obstacle Run van de Groenlose basisscholen. De start is bij de Muziekkoepel aan de Maliebaan. Voorinschrijven kan via de website. De inschrijving op de dag zelf is in de gymzaal van de Watermolenschool naast de Muziekkoepel.


www.lvggroenlo.nl