Het tweede deel van het fietspad Zwolle-Groenlo zal niet over het Reirinckpad lopen. Foto: Kyra Broshuis
Het tweede deel van het fietspad Zwolle-Groenlo zal niet over het Reirinckpad lopen. Foto: Kyra Broshuis

Verkeersmaatregelen in Zwolle

ZWOLLE - De gemeente Oost Gelre gaat verschillende verkeersmaatregelen nemen in Zwolle. De bewoners in en rondom de kern ondervinden sinds de opening van de nieuwe N18 overlast van sluipverkeer dat via Zwolle richting Vreden in Duitsland rijdt en vice versa. Het is de bedoeling dat het verkeer via de nieuwe N18 de afslag Vreden neemt, maar dat gebeurt niet of in elk geval niet voldoende, zo zeggen bewoners.

Door Kyra Broshuis

Geen landbouwsluis
De gemeente heeft afgelopen zomer een infoavond gehouden voor de bewoners. “We wilden in eerste instantie een landbouwsluis aanleggen op de Klaverdijk”, vertelt wethouder Karel Bonsen. Een landbouwsluis is een verkeersvoorziening (weg) die alleen geschikt is voor landbouwverkeer en/of fietsverkeer. “Tijdens de infoavond bleek echter dat de overgrote meerderheid dat niet wil. Er werden ook andere oplossingen aangedragen maar die blijken niet uitvoerbaar. We gaan nu voor verkeersremmende en beperkende maatregelen zoals wegversmallingen en drempels. Die komen ook bij Het Reirinck; daar wordt het een 60 km-zone. ” Het Reirinck heeft al meerdere malen bij de gemeente aangegeven veel schade te ondervinden van al het sluipverkeer. Een deel van de Klaverdijk is al een 60 km-weg maar dat betreft alleen het deel van Berkelland. Het deel van Oost Gelre komt daar nu bij. “Mochten die verkeersremmende maatregelen niet voldoende zijn, dan komt de landbouwsluis opnieuw in beeld”, aldus de wethouder.

Tweede fase fietspad
René Hoijtink, raadslid voor OOG, wil ook van de wethouder weten hoe het zit met de tweede fase van het fietspad naar Zwolle. De eerste fase, vanaf het bestaande fietspad tot over de Groenlose Slinge, is enkele maanden geleden al voltooid. De wethouder antwoordt dat het tracé is vastgesteld en dat de gemeente nu bezig is met de gronden te verwerven. “Het tracé gaat overigens niet over het Reirinckpad maar over de weilanden ten zuiden daarvan. Het is een ingewikkelde zaak omdat er veel verschillende kavels bij betrokken zijn. Het kadaster is ermee bezig.”