De gezamenlijke brouwers met in hun midden Edwin Grothe. Foto: Henri Walterbos
De gezamenlijke brouwers met in hun midden Edwin Grothe. Foto: Henri Walterbos

Kloeck Volck: ode aan Grolse bevolking anno 1627

GROENLO - Grolle komt zo langzamerhand in de ban van de Slag om Grolle. Naast duizenden re-anactors gaan ook honderden Grollenaren de tijdmachine in om zich 18, 19 en 20 oktober in 1627 te wanen. En dat volledig authentiek. Er is veel werk van gemaakt. Na een jaar van voorbereidingen worden nu de baarden gekweekt. Een Slag om Grolle is echter ondenkbaar zonder een eigen Grols biertje. Dat is er nu. Een heel bijzonder biertje. Nog niet eens vanwege haar prettige doordrinkbaarheid, maar vooral door een verregaande samenwerking tussen Grolsch en Brouwersnös.

Door Henri Walterbos

De bloedband was er al. Nu ook een eerste boreling, na een half jaar 'snuffelen en roeken'. Kortom, voeg het beste uit twee werelden, oftewel de meesterbouwers van Grolsch en Brouwersnös samen, en een sterke afvaardiging van de Slag van om Grolle, en zie daar Kloeck Volck, een ode aan de onverzettelijke en dappere Grolse bevolking anno 1627, het eigen Slag om Grolle bier. De ode is bedacht door Lichtenvoordenaar Godfried Nijs, zeer gewaardeerd en bevlogen lid van de Compagnie Grolle.

Kloeck Volck is een amberkleurig vurig saison bier met 5% alcohol, Hollandse mout, Spaanse sinaasappelschillen, hopbloemen, gist, druivensuiker en laurier, het klassieke symbool voor de overwinning. Het bier is drie keer vergist. Het eerste vat werd woensdag aangeslagen in het proeflokaal van Brouwersnös, met afgevaardigden van Grolsch, Brouwersnös, waaronder hun brouwers, en de Slag om Grolle. Het eerste biertje werd getapt door Edwin Grothe, voorzitter van de Slag om Grolle, in de hoedanigheid van stedendwinger Frederik Hendrik. Het bier zal zowel op tap als in de fles verkrijgbaar zijn. Het etiket is een ontwerp van Lisa Wellink.

Lisa Wellink ontwerpt etiket voor Kloeck Volk

"Wij zijn erg blij met deze unieke samenwerking," liet Jos Oostendorp de genodigden weten. "Frans, Andries en ik hebben zelf meer dan 100 jaar Grolsch-verleden. Dan is dit extra leuk. Helemaal leuk is het voor Grolsch-brouwer Henk Jan ten Brincke die als Grolse brouwer aan dit project mee heeft kunnen doen."
Henk Jan hier zelf over. "Het was heel erg leuk om aan mee te werken. Er was een enorm goede klik met de brouwers van Brouwersnös. Leuke gasten. Er was goed overleg, van begin tot het eind. Hoeveel alcohol erin moest, wat voor bier het moest worden. We hebben ook diverse proefsessies samengedaan. Het is een heel mooi en fijn drinkbaar bier geworden. Prachtig om als Grolsen aan mee te werken."

Ook Alex Evenhuis van Grolsch geeft hoog op van de samenwerking en het uiteindelijke resultaat. "De geschiedenis van Grolsch ligt in Groenlo. Dat de familie De Groen en Jos het hier weer hebben opgepakt was voor ons een unieke kans om in de driehoeksverhouding met de Slag om Grolle een bier voor de Slag om Grolle te brouwen. En dan ook nog eens gemaakt en gebrouwen in Groenlo. Dat was van begin af aan de bedoeling. Ook omdat we met onze eigen proefbrouwerij druk aan het werk zijn met nieuwe bieren. Dit bier is enkel voor 'de Slag 2019', en 'op is op.' De volgende Slag zal er weer een nieuw bier komen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding