Cursus over Bijbelse Elia

GROENLO – Een cursus met kunst en verhalen over de Bijbelse Elia begint op donderdag 31 oktober. De cursus vindt op meerdere dagen plaats in het parochiesecretariaat van de St. Paulus- en St. Ludgerparochie. De cursus wordt gegeven aan de Nieuwstad 12 te Groenlo. De cursussen zijn verder op 21 november, 12 december en de laatste sessie op 12 maart. Alle cursusavonden duren van 19.30 tot 22.00 uur, alle cursusavonden kosten in totaal 30 euro. Aanmelden kan tot uiterlijk 11 oktober bij Peter Müller van de commissie.

De verhalen over de profeet Elia fascineren door hun onwaarschijnlijkheid: een raaf voedt Elia in een droge beek, de meelpot en oliekruik van de weduwe raken niet leeg, een dood kind wordt tot leven gewekt, koning en koningin staan lijnrecht tegenover de profeet, de profeet triomfeert over de tegenstanders en zit vervolgens vol vertwijfeling in de woestijn, Elia ontmoet zelfs de Eeuwige... In de sprookjesachtige verhalen schuilen diepere lagen, op persoonlijk, gelovig en maatschappelijk vlak. Vooral religieuze en sociale kritiek vallen op. Het oude lied van macht en tegenkracht klinkt herkenbaar in onze oren. De verhalen van Elia vragen om uitdieping en meditatie, ze leveren tegelijkertijd uitdagende gespreksstof.
Vooraf aan de tekstlezing kijken we naar hedendaagse kunst, die eigen zeggingskracht heeft. De kunstwerken zijn associatief gekozen bij de Eliaverhalen. Vanuit het kijken naar en gesprek over het kunstwerk, is het spannend om te zien hoe de kunst zich verhoudt tot de tekst.
Geïnteresseerden hoeven niet thuis te zijn in de Bijbelse verhalen of moderne kunst, belangrijk is een open geest, voor verdieping en verrassing.


0544 463045
pjamueller@gmail.com