Michel Kamphuis - Grol.
Michel Kamphuis - Grol. Foto:

Fusie tussen Grol en Grolse Boys kent alleen maar winnaars

Tekst en foto's: Theo Huijskes

GROENLO - De fusiebesprekingen tussen de beide voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys hebben maanden achtereen de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Afgelopen maandagavond tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering, die bij beide clubs tegelijkertijd werd gehouden, was het dan eindelijk zover. Tot algehele tevredenheid van beide besturen gingen de leden in beide voetbalkampen en dat met de gewenste meerderheid van stemmen akkoord met de fusie. Een fusie, die inhoudt dat Groenlo in 2020 één voetbalvereniging zal hebben. Voor deze krant aanleiding voldoende om reacties te peilen bij een aantal leden van beide fuserende clubs.

Het geloof was bepalend
Contact opnemende met de oudste leden in leeftijd bij beide clubs, geeft Ap(pie) Huisman (93 jaar) als oudste lid van Grol aan dat een samengaan van beide clubs reeds 25 jaar geleden had moeten worden doorgevoerd. "Voorheen was het altijd de geloofsovertuiging, de katholieke Grol en de protestantse Grolse Boys, die ervoor zorgde dat er sprake was van twee gescheiden voetbalclubs. Maar waar het geloof predikte dat er over en weer sprake moest zijn van trouw aan elkaar, werden er vroeger wel spelers bij elkaar weggekaapt. Nu heeft de jeugd niets met geloof in relatie tot de voetbalsport. Men trekt met elkaar op, drinkt een biertje met elkaar, viert met elkaar kermis en carnaval en waarom zou men dan niet met elkaar kunnen voetballen? Deze fusie kent in mijn ogen alleen maar winnaars."

Medewerking van de gemeente
Grolse Boys-man in hart en nieren en tevens jaren achtereen een trouwe, plichtsgetrouwe vrijwilliger op de accommodatie Het Wilgenpark van Grolse Boys is Henk Grooten, met zijn leeftijd van 81 jaar het oudste lid in leeftijd. Grooten, een gemeenschapsmens in hart en nieren, getuige zijn inzet op tal van andere terreinen, zoals muziek, carnaval en dergelijke, is honderd procent voorstander van een fusie. "Ik had alleen graag gezien dat de nieuwe verenigingsnaam FC Grol was geworden in plaats van S.V. Grol. Daarmee zou het duidelijker zijn dat het nu een fusieclub is. Maar ik maak daar verder geen probleem van. Belangrijk vind ik dat de gemeente Oost Gelre in alle opzichten meewerkt. Het gevolg daarvan is dat het gemeenschapsgevoel in Groenlo alleen maar verder wordt versterkt."

Enige vrouwelijke erelid
Naast het eerbetoon 'Vrijwilliger van het jaar' is aan haar ook het erelidmaatschap als hoogste onderscheiding van de club toegekend. Monique Kleverwal (65) heeft zich 40 jaar achtereen als vrijwilligster, en dat op tal van terreinen, ingezet voor de Boys. En dat heeft zij met name gedaan als ambassadrice en gastvrouw in de kantine. "Ik ben met de club in aanraking gekomen op het moment dat mijn zoon Gino (thans bestuurslid van GB, ThH) met vriendjes bij deze club ging voetballen. Ik ben er vervolgens blijven hangen, maar heb er ondanks de wisselvallige momenten een bijzonder gezellige tijd meegemaakt. Desondanks sta ik alleen maar positief tegenover een fusie met Grol. Dit is niet alleen voor de Boys en de Grol, maar voor iedereen, en dan bedoel ik de gehele gemeenschap Groenlo het allerbeste."

De kleuren blauw, rood en wit
Als nieuwbakken voorzitter van de in 1977 bij Grol opgerichte Supportersclub, geeft Pim Westervoorde (22) aan de fusie als een absolute noodzaak te zien. "Alleen al met het oog op de krimp, is het een voor de hand liggende stap. Gelet op de voordelen voor beide clubs, is deze fusie alleen maar goed. Kijkende naar het nieuwe tenue, de aanpassingen van het clublogo en enkele onderdelen op het sportpark, ben ik van mening dat er prima oplossingen zijn bewerkstelligd. Daarom van mijn kant 'chapeau' aan het adres van alle personen, echte clubmensen, die hieraan een succesvol steentje hebben bijgedragen. Met ingang van het seizoen 2020-2021 schreeuwen wij met ons allen één vlaggenschip naar winst en dit met de alleszeggende woorden: Zij dragen de kleuren, de kleuren blauw, rood en wit!"

Grolse Boys is van harte welkom
Anton ten Hoopen (79), al 71 jaar lid van Grol en vanwege zijn vele verdiensten voor de club tevens erelid, is blij dat Grolse Boys zich heeft aangesloten bij 'zijn' club. "Voor de buitenkant wordt het wel officieel aangemerkt als een fusie, maar in feite is het een vorm van overgave. Met alle respect voor de Boys, maar de club is op sterven na dood. Kijk alleen nog maar naar het nog steeds dalende ledenaantal en dientengevolge het instorten van de jeugdafdeling en je weet genoeg. Maar laat duidelijk zijn, de club Grolse Boys is wat mij betreft van harte welkom. Wij zijn allemaal Grollenaren en met elkaar hebben wij het hoog op met de plaats Groenlo. Maar het mag niet zo zijn dat het grote, inmiddels 100 jaar bestaande Grol met 1.400 leden en 65 teams in de competitie daarvoor het nodige moet inleveren."

Toch maar vóór gestemd
"Uiteindelijk heb ik toch maar vóór gestemd. Ik heb erover gedacht om niet vóór en niet tegen te stemmen", aldus Willy Hagens, inmiddels 78 jaar en al 66 jaar lid van Grolse Boys. Hagens was voorheen vele jaren actief en dat onder andere zeven jaar als voorzitter. "Ondanks dat ik besef dat het hebben van één voetbalvereniging voor iedereen het beste is, heb ik moeite om daar in mee te gaan. Dit heeft te maken met de bij mij nog steeds parten spelende naweeën naar aanleiding van de mislukte fusie in 1998, toen ik onderdeel uitmaakte van de werkgroep, die toen al een fusie voorbereidde. Ik gun Grol het allerbeste, laat dat duidelijk zijn. Zelfs mijn kleinzoon voetbalt in het blauw-wit van die club en ik kom er ook graag, maar als Boys-man met een rood clubhart, had ik gevoelsmatig mijn twijfels."

Laat de nieuwe fusieclub maar komen
"Eerlijk gezegd was ik aan het begin van het fusietraject erg sceptisch, maar dat is helemaal omgeslagen. Mede door datgene wat ik gehoord en gezien heb tijdens de laatste informatiebijeenkomsten, sta ik er nu bijzonder positief in. Ik zie het nu helemaal zitten." Woorden die komen uit de mond van Wesley Gralike (21), actief als voetballer in de huidige hoofdmacht van Grolse Boys. "Het woord kritisch is niet op zijn plaats, maar in de beginfase wilde ik toch eerst de kat uit de boom kijken. Daarnaast mag ik niet onvermeld laten dat ik destijds ook deel uitmaakte van de combinatieselectie dan wel het elftal Grol/Grolse Boys, dat toen aan de KNVB-competitie deelnam. Is mij en dat alleen maar in positieve zin goed bevallen. Wat dat betreft, laat de nieuwe fusieclub maar komen. Ik verheug mij erop!"

Voetbalcirkel in Groenlo is rond
Michel Kamphuis (31), aanvoerder van Grol 1, zegt altijd een groot voorstander te zijn geweest van een fusie. "Ik heb van meet af aan wel gesteld dat de verenigingsnaam Grol gehandhaafd moet blijven en dat de kleuren blauw-wit nooit uit het tenue mogen verdwijnen. Hier en daar een rood streepje is vanzelfsprekend geen enkel probleem. Het wordt er al met al zelfs nog fraaier op. Ik ben blij met de fusie. Vergeet niet, Grolse Boys is een gastvrije, warme vereniging met ook een rijke historie. Dat deze rijke historie nu een waardig plekje krijgt binnen de nieuwe fusieclub S.V. Grol is meer dan terecht. Daarmee is niet alleen de voetbalcirkel in Groenlo rond, daarmee wordt ook eer gedaan aan het adres van al die Boys-mensen van het eerste uur. Derhalve een goede zaak voor iedereen en alles in Groenlo!"

Ap(pie) Huisman - Grol.
Henk Grooten - Grolse Boys.
Monique Kleverwal - Grolse Boys.
Anton ten Hoopen - Grol.
Willy Hagens - Grolse Boys.
Nieuwe logo fusieclub S.V. Grol.