Het 'biermartelwerktuig' trok veel bekijks en dorstige deelnemers. Foto: Henri Walterbos
Het 'biermartelwerktuig' trok veel bekijks en dorstige deelnemers. Foto: Henri Walterbos Foto:

Grollenaren ware ambassadeurs van hun stad

'Kom d'r effen bi-j zitten. Kom op, effen ene drinken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - De kruitdampen zijn weer opgetrokken, de verliezers zijn met de staart tussen de benen vertrokken, de meeste baarden zijn weer afgeschoren, Grolle is weer veroverd, evenals vele harten van bezoekers aan het Slag om Grolle-weekend. De re-enactors waren top, alles er omheen was top, maar de Slag om Grolle is inmiddels ook van de Grollenaren zelf. Zij zijn inmiddels zelf de kers op de taart van het evenement. Per editie neemt het aantal Grollenaren toe dat deelneemt aan het binnenstadgebeuren. Deze keer 1500 in getal. Allen waardige ambassadeurs van hun zo geliefde Grolle. Jong en oud zit bij elkaar om het dagelijkse leven van 1627 te leven, beroepen en groepen mensen uitbeeldend. Authentiek.

Veel werk
Er is ook deze keer weer enorm veel werk verzet door de deelnemende Grollenaren om Grolle 1627 goed neer te zetten, en ervoor te zorgen dat Grolle hier anno 2019 ook de vruchten van plukt. Deelnemende groepen zien iedere editie weer meer en meer uit naar het weekend waarin Groenlo teruggaat naar 1627; samen het leven van toen beleven, in een grote saamhorigheid. Vriendengroepen, verenigingen, buurten, straten doen mee. Een goede zet en inschatting van de organisatie deze stap enkele edities geleden te introduceren. Er wordt anno 2019 door deelnemers al net zo uitgezien naar de Slag om Grolle als naar de Grolse carnaval. "Ik vind het zeker net zo mooi als carnaval. Gelukkig hoef ik niet te kiezen en kunnen we aan beiden deelnemen," vertelt Maarten Overkemping lachend, met zijn gezin in de Notenboomstraat zittend bij zijn carnavalsgroep de Geile Garde. "Het is zo ontzettend leuk dit met je groep te doen. Je voert hele gesprekken met elkaar, hebt de grootste lol. Het is super relaxed en genieten als al die kinderen zo genieten met elkaar. Je hebt er bijna geen omkijken naar." Aan tafel worden oerbroden gesneden en in de zelf bereidde knoflooksaus gedompeld en weg gespoeld met goudgeel gerstenat in stenen pullen. "Daar blijft het bier lekker lang koud in." Ivo Tenten wordt geknuffeld door zoon Siep (8). Het mannetje heeft het duidelijk naar zijn zin in zijn 1627-uitdossing. Ook vader geniet. "Siep zat vanmiddag voor aan de straat op een trommel te spelen. Komt er een muziekgezelschap aan, gaat dat hele spul helemaal om hem heen staan en doet mee. Hij vond het prachtig maar zei wel na afloop 'Papa, ik vond het heel erg spannend. Prachtig."

Hilariteit
Op de Markt kruipen zangers en zangeressen van Vocales bij elkaar onder een gespannen zeil om te schuilen tegen de regen. Het gemoed lijdt er niet onder. Integendeel. Er wordt volop gezongen en ingehaakt. Even verderop de mannen van Biergenietschap Grol, samen met hun vrouwen en kinderen deze keer. Er wordt bier gebrouwen in een open kuip en er wordt een 'biermartelspelletje' gespeeld. Mannen worden uitgedaagd een biertje via een 'marteltoestel' toch binnen te krijgen, door middel van handbediening. Diverse keren hilariteit als het Grolsch donkere weizen over de deelnemer heengaat. 'Biergenieter' Maurice Gelinck is zo bereidwillig het spel steeds maar weer levensecht voor te doen aan uitgedaagden. Het gaat hem goed af, is aan de kleur van zijn wangen te zien. 'Buurman' Henri Wildenborg wil het ook proberen. Als hij het tuig omgebonden krijgt begint hij te zingen; "Doo d'r nog moar ene in." Met een helpend handje komt het bekertje aan zijn lippen.

Lees verder op pagina 3.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding