Jan en Babette Cremer voor zijn gedicht voor haar op een Groenlose gevel. Foto: Mark Ebbers
Jan en Babette Cremer voor zijn gedicht voor haar op een Groenlose gevel. Foto: Mark Ebbers Foto:

Jan Cremer onthult eigen muurgedicht in Groenlo

GROENLO – In een vanwege de Slag om Grolle drukke binnenstad van Groenlo is zondagmiddag het zeventiende Groenlose muurgedicht onthuld. En dit keer was de schrijver zelf overgekomen om de 'plechtige' handeling te verrichten: rond 13.15 uur trok Jan Cremer het doek weg zodat zijn gedicht 'Stuurloos' zichtbaar werd.

Door Mark Ebbers

Cremer was samen met zijn partner Babette en met 'huisvriend' Tom Kellerhuis – hoofdredacteur van HP/De Tijd – vanuit hun woonplaats Amsterdam naar Groenlo gekomen op uitnodiging van de groep Muurgedichten Groenlo. Het is niet de eerste keer dat een dichter naar Groenlo afreist om zijn of haar eigen werk te onthullen. Zo kwam dichter Anton Korteweg destijds zijn gedicht 'Weggaan' voordragen, op 1 mei 2015 bij de onthulling van het allereerste van de Groenlose muurgedichten op Rockcafé Taste.

Voorafgaand aan de actuele onthulling in de Notenboomstraat werd Jan Cremer zondagmiddag ontvangen door mensen van sociëteit ZON in hun tijdelijke Slag-onderkomen op de Markt. Daar tekende hij een historisch stuk papier. Het was de bedoeling dat deze handeling werd gecompleteerd door het laten wegvliegen van twee duiven, maar daarvoor bleek het weer te nat.

Bij de locatie van het gedicht werd het officiële gedeelte ingeleid door Rik Gockel, de initiatiefnemer van de Groenlose muurgedichten. Daarna nam burgemeester Bronsvoort het woord, waarbij ze benadrukte hoe de "vrije geest" van Jan Cremer aansluit bij een plaats als Groenlo.

'De vrije geest van Jan past bij een plaats als Groenlo'

De schrijver hield het zelf bij een kort woordje. Hij vertelde onder andere dat het gedicht destijds geschreven is voor Babette, op een moment dat ze niet bij elkaar konden zijn.
In de gevel in het pand van de familie Wallerbosch zijn drie dichtgemetselde vensters veranderd in Jan Cremer-vensters. Naast het gedicht Stuurloos is er ook een korte biografie van de auteur aangebracht en in een derde venster is de iconische afbeelding weergegeven van Cremer op een motor, het omslag van zijn doorbraakboek 'Ik, Jan Cremer'. Alles werd enige weken geleden zorgvuldig aangebracht door schilder Jan Ruikers.

Na het signeren van enkele boeken en het gewillig poseren voor enkele selfies werd de droogte – en het (bok)bier en de wijn – opgezocht bij De Kroon, de overbuur van het zeventiende Groenlose muurgedicht. Cremer bleek erg onder de indruk van de Slag om Grolle en van de gastvrije ontvangst door de mensen van de muurgedichtengroep en de burgemeester.

Ter afsluiting bracht het gezelschap nog een bezoek aan Galerie KiK, waar Cremer door fotograaf Lawrence Mooij middels een oud procedé, genaamd tintype, fotografisch werd vereeuwigd in het kader van Mooijs project 'Kloecke Koppen'.


Facebook: Muurgedichten Groenlo


BS22 komt met foto-expositie TROTS!

GROENLO - In Groenlo wonen veel creatieve doeners. Dat hebben ze bij BS22 wel gemerkt de afgelopen jaren. Om deze mensen te eren is er nu de foto-expositie 'TROTS! Ode aan het initiatief' bij de Wereldwinkel in Groenlo. Op zaterdag 26 oktober is de officiële opening, waarna de foto's van Sjoukje Geelink nog de hele winter te bekijken zijn.

"Vernieuwing komt niet vanzelf. Daar heb je mensen voor nodig", vertelt Anke Sitter, kennismakelaar bij BS22. "Wij zijn trots op deze mensen die het lef hebben gehad om aan te pakken. Daarom verdienen zij het om in de spotlight te staan." Met deze expositie hoopt BS22 ook weer anderen te inspireren. "De mensen die Sjoukje gefotografeerd heeft zijn namelijk mensen zoals jij en ik. Misschien zit je buurman of vriendin er wel tussen! Maar allemaal mensen met een verlangen en hier een daar wat twijfel."

"De expositie is ook de wens van Sjoukje Geelink. Zij kwam vorig jaar binnen bij BS22 en vertelde dat ze graag een fotoserie wilde maken van mensen uit Groenlo. En dus sloegen we de handen ineen", ligt Sitter toe. Toen de Wereldwinkel aan Noël Versteegen-Ebbers vroeg of ze een idee had voor een expositie, was ook de locatie gevonden. De expositie valt samen met het jubileum van de Wereldwinkel Groenlo die in november 25 jaar bestaat. De foto's, zo'n vijftig in totaal, zijn te bekijken tijdens winkeltijden.


www.bs22.nl


Afbeelding