Jan Troost (met pet) en zijn begeleider Rob Vullings. Foto: Ferry Broshuis
Jan Troost (met pet) en zijn begeleider Rob Vullings. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Jan Troost onderzocht toegankelijkheid Veste Grol

'Betrek deskundigen bij organisatie'

GROENLO - De nationaal bekende Jan Troost die al vele jaren vecht voor een betere toegankelijkheid in openbare gebouwen, plaatsen en terreinen voor mensen met een beperking en die zelf in een rolstoel zit, was vrijdagmiddag in de veste Grol. De organisatie van de Slag had dit jaar met de stichting BOOG overleg gevoerd over aanpassingen waardoor mensen met een beperking ook van dit grootse evenement nog beter kunnen genieten. BOOG staat voor Belangenorganisatie voor mensen met beperkingen en chronisch zieken in de gemeente Oost Gelre. Jan Proost kwam die toegankelijkheid tot de Slag om Grolle vrijdag testen.

Op de eerste plaats was Jan Troost lovend over de organisatie van de Slag om Grol met al zijn bijzondere onderdelen, de prachtig aangepaste binnenstad, de vele uitbeeldingen, het enorme leger van re-anactars en natuurlijk de Slag zelf. "In één woord geweldig" aldus Jan Troost.

Parkeerterrein
Bij aankomst in Groenlo was hij best blij met de parkeerplaatsen die bij de voormalige Bron waren geregeld voor mensen met een beperking. De toegang tot de veste Grol en het evenement via de route bij Jumbo blonk niet helemaal uit in duidelijkheid. Daar miste Jan Troost de ingang en moest met hulp van zijn begeleider Rob Vullings via een stoepje met een lastige afstap alsnog toegang krijgen tot de stad.

In de stad zelf was het genieten; er lagen wel veel houtsnippers wat het met de rolstoel lastiger maakt, maar dat hoort nu eenmaal bij dit bijzondere evenement, aldus Jan Troost.

Op het slagveld was een extra ruimte voor mensen met een beperking en daar was goed te parkeren met een rolstoel en dat was goed geregeld. Jammer was alleen dat er een plank op ooghoogte langs het gezichtsveld liep die een groot deel van het gevechtsterrein in eerste instantie aan het oog onttrok waardoor het moeilijker was de strijd tussen Staatsen en Spanjaarden te volgen. Het is typisch zo'n probleem dat ontstaat wanneer mensen die dit werk doen in de praktijk zelf niet met beperkingen worden geconfronteerd.

Aanvulling
"Het is goed dat er over De Slag om Grolle voorafgaand aan het evenement al overleg is geweest met BOOG", aldus Jan Troost, "Maar het zou nog beter zijn als het comité dat bij het volgend evenement als organisator optreedt, wordt aangevuld met iemand die kennis en kunde heeft van het voorkomen van belemmeringen die mensen met een beperking dagelijks ondervinden."

In Groenlo zijn ze duidelijk op de goede weg, zegt Jan Troost nog. Dat heeft hij afgelopen vrijdag geconstateerd en hij bewaart voorts de beste herinneringen aan dit geweldige evenement.