Hans van Halm bij de entree van het sportpark Den Elshof van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Hans van Halm bij de entree van het sportpark Den Elshof van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes Foto:

Financieel-administratief deskundig én op en top clubman Hans van Halm

GROENLO - Tijdens de algemene ledenvergadering van de sportvereniging Grol, zal hij als penningmeester voor de laatste maal verantwoording afleggen voor de financiële jaarstukken van de club. Vervolgens is aan hem de eer om het stokje over te dragen aan zijn opvolger Tom Hoffman. Wij hebben het deze keer over Hans van Halm (69), uitverkoren om in deze rubriek in de spotlights te worden gezet.

Door Theo Huijskes

Gezeten in de bestuurskamer op Den Elshof volgt een geanimeerd gesprek met deze clubman. Integer, betrouwbaar en niet opdringerig, uiterst ingetogen en niet op de voorgrond tredend. Maar tegelijkertijd wel een uit het duurste hout gesneden verenigingsvrijwilliger, die alom lof verdient voor een imponerende staat van dienst bij de Groenlose voetbalclub. Dat hij in 2018 in het kader van het 100-jarig bestaan van S.V. Grol is benoemd tot Erelid en daarnaast door bondsvoorzitter Michael van Praag werd verrast met de hoogste KNVB-onderscheiding 'Lid van verdienste', is dan ook helemaal terecht. Vanaf 1992 heeft Van Halm zich dag en nacht voor 'zijn' Grol ingezet. Dit de eerste tien jaar als lid van het jeugdbestuur en vervolgens 17 jaar als penningmeester.van het hoofdbestuur.

Hans van Halm werd op 5 augustus 1950 in Zevenhuizen geboren, van waaruit het gezin Van Halm in 1962 naar Aalten verhuisde. Via allerlei dag- en avondstudies heeft Hans zich vervolgens geschoold in administratief-financiële werkzaamheden, waarmee hij bij een drietal werkgevers de kost heeft verdiend. Omdat hij in de persoon van Ineke Froeling zijn grote liefde vond, is Hans op 1 augustus 1974 in Groenlo komen wonen. Inmiddels al vele jaren in de woonwijk Het Blik, alwaar ook de beide kinderen (zoon Pleun en dochter Jikke) zijn geboren, die gezorgd hebben voor een vijftal kleinkinderen. In het verlengde hiervan mag de rol van echtgenote Ineke niet onvermeld blijven. "Zij vervult niet alleen in ons privéleven, maar ook bij alles wat ik en wij samen voor de Grol doen, een belangrijke rol achter de schermen", aldus Hans.

'Dit werk gebeurt veelal op de achtergrond, ik ben ook thuis dagelijks wel even met Grol bezig'

Fan van Grol en Feyenoord
De liefde voor de voetbalsport is Hans van Halm met de paplepel ingegeven door zijn vader. In zijn jeugdjaren mocht Hans vaak achterop de bromfiets mee naar de Kuip voor een thuiswedstrijd van Feyenoord, na S.V. Grol nog altijd zijn meest favoriete club. Wijlen pa Fred van Halm was in Aalten een tijdje secretaris van V.V. Aalten en na de fusie met DVO-A secretaris van AD '69, de club waarvan hij ook nog even voorzitter is geweest. Onder het mom 'Zo vader, zo zoon!' maakte Hans, na in zijn jongere jaren de jeugd van AD '69 in Aalten te hebben doorlopen, in 1978 zijn debuut als voetballer bij S.V. Grol in Grol 7.

Onder wijlen jeugdvoorzitter Tonnie Vaarwerk deed Hans van Halm in 1992 zijn intrede in het jeugdbestuur van S.V. Grol om daarin de functie van wedstrijdsecretaris te bekleden. Na een periode van tien jaar volgde hij in 2002 in het hoofdbestuur Tonny Porskamp op als penningmeester. Deze in alle opzichten toch al omvangrijke functie kreeg in 2008 bij de realisatie van het kunstgrasproject op het sportpark Den Elshof een uitbreiding. De Stichting Exploitatie Accommodatie S.V. Grol (SEAG) werd in het leven geroepen en Hans nam daarin de functie van secretaris voor zijn rekening.

Twintig uur per week
De scheidende penningmeester vragende naar het aantal uren dat hij op weekbasis in Grol investeert, volgt het antwoord dat er dat gauw 15 tot 20 zijn. "Vergeet niet dat dit werk veelal op de achtergrond gebeurt. Zo ben ik thuis bijna dagelijks wel even met de Grol bezig."

Ook extreem drukke tijden gekend bij de club? "Dat kun je wel zeggen. Ik denk daarbij aan het seizoen 2007-2008, toen de uitvoering van het kunstgrasproject aan de orde was. Mede door de komst van de SEAG moesten er talrijke financiële zaken uitgezocht worden. Een hectische tijd, waarbij gerust kan worden gesproken van een tropenjaar. Los van die periode zijn er meerdere momenten geweest waarop ik 's nachts wel eens wakker heb gelegen omdat er zaken speelden, waarvoor niet direct passende oplossingen voorhanden waren. Dat hakte er bij mij behoorlijk in, zeker wanneer die zaken ook nog eens gepaard gingen met bepaalde conflictsituaties. Maar de mooie momenten hebben gelukkig de overhand. Denk daarbij aan de goede ontwikkeling van de club op diverse terreinen, kampioenschappen, diverse jubilea, waarbij laatstelijk de viering van het 100-jarig bestaan. Verder ben ik er helemaal van overtuigd dat wij ook sportief gezien, dit met de eerste selectie voorop, de goede kant opgaan."

En hoe is de invulling van de betrokkenheid na 28 oktober? "Ik blijf natuurlijk supporter van de club. Daarnaast zal ik de administratie van de sponsorcommissie blijven behartigen, mijn inbreng blijven leveren ten behoeve van het Verenigingsbureau en de organisatie en bezorging van clubbladen, presentatiegidsen en dergelijke."