#Doe eens lief

Een campagne van SIRE tegen de hufterigheid in de samenleving. Een goed initiatief in een maatschappij die steeds verder verhard. Begrijp mij niet verkeerd, vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht waar wij elke dag van mogen genieten. De ongenuanceerdheid van sommige berichten op social media is echter de andere kant van het spectrum. Het is natuurlijk ook wel makkelijk om van achter een scherm iets te vinden van een ander.

Ik zie regelmatig berichten en reacties daarop waarin boeren ongenuanceerd worden uitgemaakt voor dierenbeul, moordenaars en meer. Het dieptepunt was waarschijnlijk de bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel. Als dierenarts of veearts kom ik dagelijks bij meerdere boeren. Met varkens, koeien en soms beide. Deze mensen hebben voor mij een gezicht, een verhaal. Het raakt mij dan ook dat de boerensector in ons land inmiddels rücksichtslos de schuld krijgt van eigenlijk alles wat mis gaat in ons land. Net als in andere sectoren is 95% van de boeren hard werkend, sociaal en maatschappelijk betrokken en trekt zich deze kritiek gewild of ongewild aan.

Ook deze sector kent zijn excessen, gelukkig is dat voor mij en mijn collega's geen dagelijkse praktijk. De meeste boeren zijn trots op hun veestapel, het is hun levenswerk. Een ziek dier zien ze als falen. Een dode koe als een persoonlijk verlies. Economie staat voor veel boeren lang niet op de eerste plek, als geld verdienen de belangrijkste drijfveer zou zijn waren er nu weinig melkkoeien meer in Nederland. De wil om mee te gaan met de maatschappij is er zeker. Zoals voor ons allemaal geldt, een mens veranderen is moeilijk, dat is een tijdrovend proces. Voor veel boeren is het perspectief verdwenen, een beetje groeien was altijd de weg naar boven. Voor de meeste mensen geldt hetzelfde. Zeg nou zelf, als er bij uw functioneringsgesprek wordt gemeld dat uw inkomen 15% wordt verminderd bent u ook niet direct enthousiast.

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie, mijn inkomen is afhankelijk van deze sector. Ik kom zelf niet van een boerderij, mijn ouders zijn kritisch over 'mijn' sector. Ze wonen in het buitengebied en vinden ook iets van grote stallen met veel dieren. Toch heb ik kunnen laten zien dat de werkelijkheid wat genuanceerder is, ik wil bijna zeggen zoals altijd. Dus probeer u eens voor te stellen (voor u zich laat meevoeren door de maatschappelijke hetze), dat aan de andere kant van het scherm ook een mens zit. Iemand met een bedrijf, die hard werkt, veel uren maakt, aan duizend-en-een regels moet voldoen in een land met strakke voorschriften voor dierwelzijn…..of beter, ga eens aan bij een boer, stel vragen in plaats van te oordelen, het zijn namelijk best aardige mensen die boeren!


Eelke Raven
Rundveedierenarts

Namens De Oosthof Dierenartsen


Programma ZSOM

GROENLO - Iedere week wordt dit programma op verschillende momenten uitgezonden in de Molenberg.

Openluchtspel Hummelo
Laatste deel van het openluchtspel 'Niks is wat ut lik'. De klucht geschreven door Henk Straalman, speelt zich af begin deze eeuw en vertelde het verhaal over drie generaties die samen een typisch familiebedrijf runnen. Naast het bedrijf woonden buren die soms wat moeite hebben met de werkzaamheden van het bedrijf. Dit zorgde voor allerlei komische en verdachte situaties.

ZSOM Regiojournaal

Jonge vrouw als hoefsmid
In Beltrum woont Jona Klein Gunnewiek die van jongs af aan altijd bezig was met pony's en paarden. Na veel twijfel en eerst en ander beroep koos ze voor de opleiding tot hoefsmid. Nu rijdt Jona met haar mobiele smidse door de Achterhoek om haar klanten te bezoeken en ter plaatse de versleten hoefijzers te vervangen. We bezochten haar tijdens haar werk aan de Waliënseweg in Winterswijk.


www.zsom.nl


Trekking Zonnebloemloterij

GROENLO - Onlangs is de trekking geweest van de grote landelijk Zonnebloemloterij. In Groenlo zijn dit jaar twee prijzen gevallen.

Op de eindcijfers 925 en 705 elk een prijs van 15 eur. De prijswinnaars krijgen de prijs uitgekeerd indien het winnende lot volledig ingevuld opgestuurd wordt aan NSOF, t.a.v. Zonnebloemloterij, Postbus 440, 5000 AK Tilburg. Voor jezelf een kopie bewaren.

Zonnebloem Groenlo dankt alle mensen die één of meerdere loten hebben gekocht. Een groot gedeelte van de opbrengst van de loten blijft in Groenlo en komt geheel ten goede aan activiteiten voor de zonnebloemgasten. Het andere gedeelte van de verkoop gaat naar de landelijke Zonnebloem en hiervan worden onder andere de extra kosten van aangepaste vaarvakanties bekostigd. De uitslag van de trekking kunt u nogmaals nalezen op www.dezonnebloem.nl/loterij

Wilt u ook gast worden van de Zonnebloem of kent u iemand waarvan u denkt dat hij/zij graag gast zou willen worden? Of heeft u zelf een paar vrije uurtjes over die u graag aan onze gasten wilt geven? Neem vrijblijvend contact op met Marjolein Rijkse, telefoon: 0544-461 910.