Haag voor Grols kanon blijft voorlopig staan

GROENLO- De haag die het Grolse kanon op het Mussenbolwerk aan het oog onttrekt, blijft staan. De haag is sommige Grollenaren een doorn in het oog, zo was eerder te lezen in deze krant. Door de beplanting kunnen Grollenaren en toeristen, zeker vanuit de fluisterbootjes, de Grolse trots niet (goed) zien. Namens de VVD-fractie vraagt Kees Porskamp of het college bekend is met het probleem. “Vanuit de bootjes die op de Grolse gracht varen, en hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de beleving van vestingstad Groenlo, is het Grolse kanon niet meer te zien”, zo zegt hij. Porskamp wil weten wat het college hieraan gaat doen.

Door Kyra Broshuis

80 centimeter is de minimale hoogte
De beleving van vestingstad Groenlo schuurt soms met de cultuur van de stad, zo legt wethouder Bart Porskamp uit. “In 2012 is het Mussenbolwerk (in de volksmond ‘de Kanonsbult) opgeknapt en is er een blokhaag geplaatst om het bolwerk te versterken en te verfraaien. Dat is ook het geval op de Boompjeswal en bij de Dael. Het is echter ook de bedoeling om de bezoeker een veilig gevoel te geven. De blokhaag zou in eerste instantie 1.60 meter hoog worden, dat is al teruggebracht naar 80 centimeter. Dat is echter wel de minimale hoogte om de haag de functie te geven zoals dat is aangegeven in het plan Stad Groenlo.”

Een stuk verwijderen
Kees Porskamp komt vervolgens met de suggestie om een stuk haag te verwijderen zodat er wel zicht is op het kanon. Volgens René Hoijtink van OOG is dat lastig omdat er dan op die plek weer mensen van beneden naar boven klimmen en vice versa: “Dan zul je de helling heel goed moeten gaan beschermen.” Wethouder Porskamp heeft vooralsnog geen oplossing en wil met de klankbordgroep in gesprek om gezamenlijk een passende uitkomst te zoeken.