De gracht blijft voorlopig zoals ie nu is; zonder fonteinen. Foto: Kyra Broshuis
De gracht blijft voorlopig zoals ie nu is; zonder fonteinen. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Hengelsportvereniging wil geen actieve rol in fonteinenkwestie

Vereniging opteert voor stichting 'Vrienden van Grolse fonteinen'

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het is nog maar de vraag of de wens van veel Grollenaren, de terugkeer van de fonteinen in de gracht, uit zal komen. VVD-raadslid Kees Porskamp stelde al eerder vragen aan het college over de terugkeer en komt daar afgelopen week weer op terug. “In een memo dat wij op 9 september 2019 hebben mogen ontvangen geeft het college aan om tijdens het kennismakings- /bijpraat-overleg met de GHV (Groenlose Hengelsport Vereniging) op 30 september de fonteinen ter sprake te zullen brengen. Wat is betreffende de fonteinen de uitkomst van dit overleg?”, zo vraagt hij aan de wethouder.

Geen actieve rol
Wethouder Bart Porskamp vertelt dat er inderdaad over de fonteinen gesproken is en dat de GHV geen tegenstander is. “Maar ze willen zelf geen actieve rol meer spelen. Ze zijn er destijds veel meer tijd mee kwijt geweest dan ingeschat. In bepaalde perioden zaten er bijna dagelijks verstoppingen in de fonteinen die ze moesten verwijderen. De vereniging pleit voor een mogelijke stichting als ‘Vrienden van de Grolse fonteinen’. Uiteraard kunnen inwoners en bedrijven die willen helpen, zich melden.” In Groenlo gaan ook stemmen op voor het plaatsen van één grote fontein in plaats van meerdere kleinen. Deze grote fontein zou dan bij de Halve Maan moeten komen in het brede stuk gracht daar.

Geen bezwaar
Erik Mentink, voorzitter van de GHV, zegt dat de fonteinen voor de GHV een gepasseerd station zijn. “Wij hebben destijds op last van de gemeente de fonteinen uit de stadsgracht moeten halen omdat het niet paste in het Vestingstadbeleid. We hebben de fonteinen verkocht. Wij hebben er geen bezwaar tegen als er nieuwe fonteinen geplaatst worden maar we willen er ons niet meer actief mee bemoeien. Voor een stichting als ‘Vrienden van de Grolse fonteinen’ zijn hopelijk wel mensen en of bedrijven te vinden die het samen op willen pakken.”

Voorlopig is er dus geen sprake van terugkeer van de fonteinen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.