De Torenwachter: nieuwe kansen voor lekker plaatjes draaien 'veur de kamereu'?

Het is alweer een hele tijd geleden, beste Grollenaren, dat geheime zenders hoogtijdagen doormaakten. Het was toch een mooi systeem, een jongensdroom: Niks te maken met dat vervloekte Hilversum en de daarbij behorende bekakte stemmen; lekker een eigen geheime zender die was ondergebracht in een nog geheimere vage boerenschuur en dan de bij henzelf populaire plaatjes draaien 'veur de kamereu' en stiekem ook voor stille liefdes. Dat mocht natuurlijk niet; hier is alles verboden, zelfs wat toegestaan is zei me eens een Belg en in België is alles toegestaan, zelfs wat verboden is. Leuk gevonden, maar hier hej d'r niks an!

Die geheime zenderboys werden vaak opgepakt, de apparatuur in beslag genomen, maar als een duveltje uit een doosje stonden ze ineens ergens anders weer op. Ze vormden naar ik me meen te herinneren ook een bedreiging voor allerlei ander 'stralingsverkeer'. Het is wat vaag maar meer weet ik er ook niet van.

Om het probleem van die geheime zenders op te lossen, werden er lokale zenders bedacht waar de mensen met hun hobby uit de voeten konden, maar zo dat er toch vanuit de grote radiowereld toezicht was en ook vanuit de lagere overheden waardoor alles bijna letterlijk binnen de wettelijke perken bleef.

Wij hadden hier ook vele jaren Radio Vestingstad en daar werd al een vorm van radio-journalistiek bedreven en daarnaast waren er natuurlijk plaatjes. Je kon ze ook aanvragen. U belt, wij draaien. Dat systeem. Het was ook nog een beetje de tijd dat de sociale media nog niet echt bestonden. Dat is nu wel even wat anders.

Zo af en toe luister ik nog wel eens op zondagmiddag naar Gelre FM, de grotere broer van ooit Radio Vestingstad - grotere gemeente hè - en daar krijg je dan de sportverslagen, tussenstanden, eindstanden en interviews met zeer getalenteerde trainers/coaches die altijd op de een of andere manier toch nog perspectief zien voor hun belabberde team dat voortdurend in de kelder van een toch al erg lage klasse vertoeft. Heerlijke verhalen, daar knapt een mens van op.

Maar er zijn inmiddels tientallen andere manieren om de (tussen)standen te weten te komen. Ik herinner me nog dat er ooit op de Markt hier een vitrine was (een kastje) waar de voetbaluitslagen - zo snel mogelijk na de wedstrijden - bekend werden gemaakt. Ooit deed ik deze taak en dat heeft kolderieke situaties opgeleverd. Bellen met de voetbalclubs en dan kwam je altijd in de kantines terecht. Vroeg je om de uitslag dan riep iemand: Hew eigenluk ewonnen, Willem? Ik dachte hoast van wal, hoorde je dan. Met dit soort informatie gewapend moest je dan tot een conclusie komen en vaak is het gebeurd dat de uitslagen niet helemaal in overeenstemming waren met de werkelijkheid.

Nu lees ik dat de gemeentelijke radiozenders moeten gaan samenwerken in (nog) grotere regionale zenders. Daar is al jaren toch wat weerstand tegen. Ik begrijp dat; je wilt je eigen kleine koninkrijk niet maar zo prijsgeven. Maar dat gaat gebeuren. En dan moeten er ook nog betaalde fulltime krachten komen die de zaak gaan organiseren zodat het net lijkt op een echte radiozender. En we hebben al zoveel radiozenders; waar haal je al die luisteraars toch vandaan?

Maar hoe professioneler het allemaal wordt, hoe meer behoefte er gaat bestaan aan het niet geprofessionaliseerde.

Zou het op den duur toch nog weer zover komen dat juist door deze gecontroleerde, geprofessionaliseerde en binnen strakke keurslijven opererende organisaties er een hernieuwde bloeitijd van de geheime zender ontstaat?


Torenwachter