Kniens

Soms zijn er van die dingen die heel logisch zijn, waarvoor je niet superontwikkeld en of hyperintelligent hoeft te zijn (niet dat ik die dingen niet ben, volgens mijn favoriete tante), maar die toch nooit tot je doordringen.
Zo besefte ik afgelopen week pas dat Nijntje, het beroemde figuur van Dick Bruna, gewoon een korte versie van Konijntje is. Misschien was ik met mijn hoofd veel bij konijnen de afgelopen week, en dat daarom het 20 eurocentstuk nu pas viel. Ik las vorige week namelijk in de Elna en/of de Groenlose Gids over een konijnenfokker uit Vragender die ongewenst bezoek had gekregen van dierenactivisten.
Om in de stemming te blijven; bij de konijnen af, gezien de reacties op het artikel. Bij de konijnen af om zomaar iemands bedrijf in te sluipen, maar aan de andere kant ook bij de konijnen af om konijnen op die manier te houden.
Het is misschien niet representatief voor de gevoelens in onze Oost Gelrese samenleving, maar afgaande op de reacties op Facebook onder het bericht, is mijn simpele conclusie: de Elna-lezers waren meer pro-boer en de Groenlose Gids-lezers meer pro-activisten. Niet dat de laatsten direct de werkwijze van de twee insluipers goedkeurden, maar ze haalden feller uit naar de konijnenfokker.
Zou je dat door kunnen trekken naar het hele politieke en maatschappelijke spectrum in Oost Gelre? Is er een tweedeling in onze gemeente? Met aan de ene kant de voormalige gemeente Lichtenvoorde inclusief de kerkdorpen en aan de andere kant de voormalige gemeente Groenlo? Ook gezien de reacties op de mestvergister klopt dat: vooral de Grollenaren waren fel tegen, natuurlijk ook omdat het (on)ding in hun achtertuin was gepland.
Ik zie mogelijkheden voor een echte derby, niet op voetbalgebied, wat uiteindelijk maar marginaal belang heeft, maar in de echte wereld. Een intragemeentelijke geografische polarisatie (igp, onthoud die afkorting). De Elna en de Groenlose Gids kunnen met dit inzicht nog beter op het lezerspubliek worden toegesneden.
Niet dat er een muur moet komen tussen de twee hoofdkernen, er is al een spoorlijn, dat is genoeg. Uitwisseling tussen bewoners blijft mogelijk en is ook gezond. Gedeeld door ons, zouden Suzan en Freek zeggen. Ook bezoekers kunnen kiezen. Ga je naar het rechtse dorp Lichtenvoorde met zwarte pieten, schnitzels en boreale hoekstenen? Of juist naar de linkse stad Groenlo met roetveegpieten, biovegalapjes en LGBTetc.-huishoudens?
En Lievelde dan? Die krijgen beide kranten, zijn bitekstueel. Ze eten van twee walletjes, vooral van de Grolse afgelopen weekend.
Ik denk dat we hier toeristisch nog veel uit kunnen halen. Ook voor buitenlanders. Wist je trouwens dat Nijntje in heel veel landen Miffy heet? Omdat ze Nijntje niet overal uit kunnen spreken. Waarom het dier dan geen Bit heet, ik weet het niet. Dick zou het wel geweten hebben; zijn naam kunnen ze trouwens wel overal uitspreken.