Henny Garstenveld, staand aan de achterzijde van de Stadsboerderij, alwaar hij nog graag een kapschuur gerealiseerd wil zien. Foto: Theo Huijskes
Henny Garstenveld, staand aan de achterzijde van de Stadsboerderij, alwaar hij nog graag een kapschuur gerealiseerd wil zien. Foto: Theo Huijskes Foto:

Stadsboerderij Grolle zoekt een nieuwe beheerder

Henny Garstenveld draagt 1 januari het stokje over

Door Theo Huijskes

GROENLO – Het bestuur van Stadsboerderij Grolle in Groenlo moet op zoek naar een nieuwe beheerder. Grollenaar Henny Garstenveld heeft het besluit genomen om met ingang van 1 januari 2020 het stokje over te dragen aan een geschikte opvolger.

Met de Stadsboerderij in de huidige vorm is een start gemaakt in 2013. Een vrijwilligersgroep onder aanvoering van Garstenveld nam destijds het initiatief om de op dat moment leegstaande 17de eeuwse boerderij in de Notenboomstraat, die dateert uit 1623, opnieuw in te richten. En het resultaat mag er zijn. Naast een vijfkoppig bestuur zijn het een vijftiental vrijwilligers inclusief enkele noeste werkers achter de schermen, die week in, week uit zorgen dat de karakteristieke boerderij een waardige bezienswaardigheid is voor belangstellende bezoekers, waaronder talrijke vakantiegangers en toeristen.

Henny Garstenveld, die in januari 73 jaar wordt, vindt dat het tijd wordt dat in de boerderij een nieuwe, frisse wind gaat waaien. "Ik heb zeven jaar achtereen en dat met erg veel plezier de kar getrokken. Het is goed zo. Niet dat ik helemaal van het toneel wil verdwijnen. Wanneer het op prijs wordt gesteld, kan men te allen tijde op bijvoorbeeld één dag in de week een beroep op mij blijven doen. Maar de laatste jaren was het zes dagen en vaak zelfs zeven dagen in de week dat je aanwezig moest zijn.

Lees verder op pagina

De continuïteit van een museum als deze is alleen gewaarborgd wanneer er van tijd tot tijd nieuwe impulsen dan wel nieuwe ideeën worden aangedragen. En dat kun je onder andere bewerkstelligen met een nieuwe beheerder. Dit laatste betekent niet dat alles om die persoon draait. Wij hebben het al die jaren samen gedaan met een groep, bestaande uit alleen maar enthousiaste vrijwilligers."

Een verwoed verzamelaar
In geheel Groenlo staat Henny Garstenveld bekend als een verwoed verzamelaar van alles wat met 'zijn' stadje, het vestingstadje Grolle heeft te maken. Dat blijkt onder andere uit een privé-, tegelijkertijd imposant archief, bestaande uit duizenden foto's, ansichtkaarten, tekeningen, documenten, brieven, krantenknipsels, periodieken en boeken. De oudste foto van Groenlo dateert van 1890 en de oudste ansichtkaart van het stadje dateert van 1900. "Ik schat in dat ik met betrekking tot Groenlo een slordige drieduizend foto's heb. Wanneer ik straks meer tijd heb, hoop ik een start te kunnen maken met het digitaliseren van al die, veelal historische prenten en kiekjes." Dit laatste heeft er mede mee te maken dat Garstenveld zich op diverse terreinen in Groenlo verdienstelijk heeft gemaakt en daarvoor ook beloond is. De hem in 2007 toegekende Koninklijke Onderscheiding is vooral gebaseerd op het gegeven dat hij zich vanaf de beginjaren zeventig gedurende een soort continu proces heeft ingezet voor met name de historie van Groenlo. Belangrijke pijlers, die zijn omvangrijke pakket vrijwilligerswerk bepalen, worden gevormd door zijn inzet voor de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, het Stadsmuseum Groenlo en Radio Vestingstad Groenlo. Bij laatstgenoemde lokale omroep heeft Garstenveld vanaf de oprichting in 1993 tot de in 2005 gerealiseerde fusie, waarbij de naam Gelre FM uit de bus kwam, vrijwilligerswerk gedaan door zitting te nemen in de programmaraad en door samen met Sylvia Wentink-Oldenkotte 'Zo vaste as Grolle' te regisseren en presenteren.

Kapschuur als grote wens
Aan dit alles wordt bij de start van het jaar 2020 de Stadsboerderij Grolle als pijler toegevoegd. "Ik kijk met veel voldoening terug op de afgelopen zeven jaar. Wij hebben in deze karakteristieke boerderij, en niet in de laatste plaats vanwege de talrijke hier georganiseerde exposities, duizenden bezoekers van jong tot oud mogen begroeten. Ook grote groepen tot soms wel 60 personen tegelijkertijd, waarbij de inmenging en medewerking van Erik Mentink van Groenlo Vestingstad Promotion niet onvermeld mag blijven. Wel heb ik bij het doen van een stapje terug nog een drietal wensen", besluit Henny Garstenveld. "Allereerst zou ik aan de achterzijde van deze prachtige museumboerderij nog een kapschuur gerealiseerd willen hebben. Verder is het van mij een grote wens dat al die Grollenaren, die hier nog nooit geweest zijn, eens een kijkje komen nemen. En tenslotte roep ik belangstellenden op, die tijd en interesse hebben om mij als beheerder op te volgen, zich aan te melden bij het bestuur van deze in Groenlo niet meer weg te denken Stadsboerderij. Kortom, laat uw eigen mooie Grolle niet in de steek!"