Accordeonvereniging Con Forza heeft een bijzonder concert in petto. Foto: PR Con Forza
Accordeonvereniging Con Forza heeft een bijzonder concert in petto. Foto: PR Con Forza Foto:

Bijzondere gasten bij concert Con Forza

AALTEN - Con Forza, de accordeonvereniging uit Aalten, komt op zondagochtend 10 november met een heel bijzonder concert. Drie gastspelers zullen enkele speciale liederen uitvoeren. Het concert begint om 11.00 uur in de Hofnar in Aalten en is gratis te bezoeken. In de pauze is er een verloting.

Voor een speciale uitvoering van het beroemde Deux Guitares van Charles Aznavoer vullen twee gitaristen het orkest aan. Als speciaal eerbetoon aan deze vorig jaar overleden Franse zanger heeft dirigent Wil Plas dit chanson gearrangeerd voor accordeonorkest, twee gitaren en zang.

Daniël Hermán Mostert
Een operazanger en een accordeonorkest? Bij Con Forza in Aalten gaat het gebeuren. Zanger Daniël Hermán Mostert is de speciale gast van deze morgen. Daniël heeft gestudeerd aan het ArtEZ conservatorium en is thuis in de wereld van de klassieke muziek. Hij heeft gezongen bij het Nederlands Kamerkoor en zingt nu bij het Groot Omroepkoor. Zijn muzikale zoektochten brengen hem ook bij andere genres. Zo houdt hij van Hongaarse volksmuziek, het Franse chanson, de Argentijnse tango.

Jaap Majoor
Gitarist Jaap Majoor is samen met Niels Ottink oprichter van het Twents Gitaarfestival, een begrip in de gitaarwereld. Jaap is actief met zangeres Janneke Daalderop en speelt in het gitaarduo Lerato. Hij specialiseerde zich in kamermuziek en geeft les aan de stichting MOH en aan de MAGO in Antwerpen. In Aalten gaat hij de samenwerking aan met accordeonorkest Con Forza.

Niels Ottink
Niels Ottink heeft zijn gitaarstudie aan het conservatorium in Enschede gedaan. Zijn muzikale parcours liep daarna door België, Duitsland en Oostenrijk. Hij is zeer breed georiënteerd. Klassieke muziek, gitaarseminars, kamermuziek (duo Senda met fluitiste Martine Bauhuis), én spelen in een metalband (Caedare), hij brengt de gitaar overal, nu zelfs bij het accordeonorkest Con Forza in Aalten.


Grenzen aan toerisme?

BREDEVOORT - Toerisme brengt een hoop geld in het laatje en is belangrijk om de economie op peil te houden; al helemaal in krimpregio's als de Achterhoek. Maar wanneer slaat toerisme door, en hoe zouden we dat kunnen reguleren? Op vrijdag 1 november wordt daarover gesproken in de Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort.

Mondiaal is toerisme de grootste groeisector. Eén op de tien banen is toerisme-gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.

Ook in Gelderland maakt men zich inmiddels zorgen over toeristenstromen. Niet voor niks, want Gelderland is koploper in het toerisme in eigen land. Busladingen vol toeristen moet geen doel op zich worden, maar men zou moeten inzetten op spreiding van de toeristen door de seizoenen heen.

Hoe houden we het toerisme in de Achterhoek op een gezond en duurzaam peil? Daarover wordt gesproken met onder andere Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme, Posbank-deskundige Els van Hout en Dirk Willink van Steengroeve Theater Winterswijk. De Tegenlicht-documentaire die centraal staat is 'Reizen is het nieuwe roken'.

De Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk is op vrijdag 1 november. Om 19.00 uur start de documentaire, om 20.00 uur gevolgd door de meet up. Entree: vrije gift; reserveren isgewenst en kan via www.koppelkerk.nl.