De mensen achter de foto-expositie. Vlnr. Anke Sitter, Sjoukje Geelink, Joske Elsinghorst, Linda Commandeur en Noël Versteegen. Foto: Mark Ebbers
De mensen achter de foto-expositie. Vlnr. Anke Sitter, Sjoukje Geelink, Joske Elsinghorst, Linda Commandeur en Noël Versteegen. Foto: Mark Ebbers

Grolse doeners krijgen gezicht in Wereldwinkel

Trots! Ode aan het initiatief

Door Mark Ebbers

GROENLO - Soms komen ideeën en gelegenheden heel mooi samen. Zo ook in het voortraject van de foto-expositie 'Trots! Ode aan het initiatief', bijna vijftig foto's waarop initiatiefrijke Grollenaren zijn vereeuwigd. Tot en met zaterdag 25 januari nog te zien in de Wereldwinkel Groenlo.

In 2018 liet de Groenlose fotografe Sjoukje Geelink zich op bezoek bij BS22 ontvallen dat ze ooit nog weleens wilde exposeren met foto's van allerlei Grollenaren. Van BS22'er Linda Commandeur mocht dat wel sneller dan 'ooit nog weleens': "Wij hadden net de huur van onze vaste locatie opgezegd, maar we wilden dat de beweging doorging en we wilden mensen in het zonnetje zetten." Ze besloten er een boek van te maken, waarop vormgeefster Noël Versteegen-Ebbers erbij werd betrokken. Al gauw bleek een fotoboek wel erg bewerkelijk. Inmiddels was Noël benaderd door Joop Koopmanschap, de voorzitter van de Wereldwinkel Groenlo, met de vraag of zij eens haar licht kon laten schijnen op de inrichting van 'zijn' winkel. En toen viel alles op de plek: waarom geen foto-expositie? De foto's waren inmiddels gemaakt. Noël: "Het zou jammer zijn als ze niet gebruikt zouden worden."
Aan het eigenlijke fotograferen ging een selectie vooraf. Het BS22-team - naast Linda bestaat dat voor dit project uit Anke Sitter en Joske Elsinghorst - maakte een lijst met initiatiefrijke Grollenaren. Linda: "Mensen waar wij trots op zijn, vandaar ook de titel van de expositie." Ze beseft dat de selectie subjectief en niet compleet is. De mensen die werden benaderd, wilden zonder uitzondering meewerken. Sjoukje: "De meeste kandidaten waren zelfs overdonderd." De fotografe kende een aantal modellen wel, maar de meesten niet. "En dan is het best lastig werken." De foto's werden eind 2018 gemaakt bij BS22 en begin 2019 in het tijdelijke onderkomen, het 'pand Rondeel' aan de Beltrumsestraat. Linda: "Tijdens de fotosessies hebben Joske, Anke en ik veel met de gefotografeerden gesproken, en zo heel wat quotes verzameld; die quotes worden naast de foto's geëxposeerd."
Van de ongeveer 60 vereeuwigde Grollenaren haalden er 48 de expositie in de Wereldwinkel. Opnieuw een selectie, een die vooral te maken had met de beschikbare ruimte. 48 Grolse koppen en Grolse quotes, de komende maanden is iedereen van harte uitgenodigd ze te komen bekijken. Resultaat van een samenwerking tussen Linda, Sjoukje en Noël die volgens alle drie vlekkeloos verliep. Sjoukje: "Onze stijlen vallen mooi samen, met name mijn fotograferen en Noëls exposeren."

De fototentoonstelling 'Trots! Ode aan het initiatief' werd afgelopen zaterdag, 26 oktober, officieel geopend door Joop Koopmanschap. De foto's en de quotes hangen deels in de winkel en deels op de binnenplaats achter de winkel. De expositie loopt tot en met 25 januari, tijdens de reguliere openingstijden van de Wereldwinkel, gevestigd aan de Beltrumsestraat 28 te Groenlo.