Het genomineerde woonhuis van Erik Wamelink in Groenlo. Foto: PR
Het genomineerde woonhuis van Erik Wamelink in Groenlo. Foto: PR

Erik Wamelink genomineerd voor
Architectuurprijs

Eigen woning bij de beste drie van de Achterhoek

Door Theo Huijskes

GROENLO - Nota bene met zijn eigen woning annex kantoor in de nieuwbouwwijk Brouwhuizen in Groenlo is architect Erik Wamelink andermaal genomineerd voor de Architectuurprijs Achterhoek, in dit geval de editie 2019. Voor deze prijs, die eens in de twee jaar wordt toegekend en uitgereikt, zijn in eerste instantie een twintigtal inzendingen uit de gehele Achterhoek geselecteerd.

Van deze inzendingen is vervolgens door een jury een shortlijst samengesteld met daarop de in de ogen van deskundigen beste zeven gebouwen. Hieruit is een top drie gekozen met naast het woonhuis De Twee Beuken van Erik Wamelink in Groenlo de nieuwbouw van het Graafschap College, locatie Sportweg in Doetinchem van Cepezed uit Delft en een woonvilla in Lochem van Maas Architecten B.V. uit Lochem.

Onder het motto 'Strak design, herboren oud of innovatief' hadden architecten van in de Achterhoek gerealiseerde bouwwerken tot 1 september van dit jaar de gelegenheid om zich aan te melden. De uitverkoren twintig kanshebbers werden vervolgens op die datum geselecteerd. Het aantal van twintig werd daarna teruggebracht naar zeven en inmiddels dus naar drie. De vraag is nu wie de uiteindelijke winnaar wordt van de juryprijs. Dit wordt op vrijdag 1 november bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst, die plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs te verdienen. Stemmen kan nog steeds. Klik hier.

Met de beschikbaarstelling van zowel een jury- als een publieksprijs wil de Stichting Architectuur Prijs Achterhoek een bijdrage leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in de Achterhoek.

De jury bestaat uit Harm Tilman, hoofdredacteur het vakblad de Architect, Paul Toornend, architect, Harro de Jong, architect Buro Harro, Jan Willem van de Groep, programmaregisseur (Platform 31), Geer Jan Jonkhout, rayonarchitect Gelders Genootschap en Fons Catau, adviseur wonen, zorg en duurzaamheid. Thomas Rau zal op 1 november de keynote van de avond verzorgen met als titel: 'Van Vastgoed naar Losgoed'. Rau, een uit Duitsland afkomstig architect en innovator, woont en werkt in Amsterdam

Overigens werd twee jaar geleden in 2017 architect Rob Rasquin uit Groenlo winnaar van de Achterhoek Architectuur Publieksprijs. Met het plan voor het Groenlose Stadscafé & Boothuis Welgelegen uit Groenlo werd Rasquin door het publiek gekozen uit toen maar liefst vijfentwintig inzendingen.