Burgemeester Bronsvoort dirigeert het orkest van de Muziekvereniging Groenlo als opening van de Muziekmarathon. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws
Burgemeester Bronsvoort dirigeert het orkest van de Muziekvereniging Groenlo als opening van de Muziekmarathon. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws Foto: Kyra Broshuis

Muziekvereniging Groenlo richt eigen stichting op voor muzieklessen

GROENLO - Zoals bekend wil de gemeente Oost Gelre de subsidie aan Boogie Woogie, de muziekschool in Winterswijk, per 1 juli 2020 stopzetten. Boogie Woogie verzorgt het muziekonderwijs voor de gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre. De school verkeert al tijden in financieel zwaar weer. Wethouder Jos Hoenderboom zei hierover eerder dat de acht muziekverenigingen in Oost Gelre een half jaar de tijd hebben om een plan uit te werken om het muziekonderwijs zelf uit te voeren. De gemeenteraad wil daarover begin 2020 een definitief besluit nemen. Dit naar aanleiding van een amendement van CDA en VVD op het voorstel van het college.

Door Kyra Broshuis

In Winterswijk is nu rumoer ontstaan. Tijdens een commissievergadering over de begroting sprak Arjan Bentsink, voorzitter van Excelsior over Boogie Woogie. Hij uitte zijn zorgen voor de toekomst van de muziekschool maar meldde ook dat de Winterswijkse muziekverenigingen contact hebben gehad met de collega’s in Oost Gelre. “Die hebben gezegd dat het besluit om geen gebruik meer te maken van Boogie Woogie zeer tegen hun zin in is genomen”, zo zei Bentsink.

Een lange geschiedenis
Voorzitter Frank Raben van de Muziekvereniging Groenlo en bestuurslid Bas Klein Tuente reageren op de uitspraak van Bentsink en leggen uit hoe ze tot het besluit zijn gekomen om zelf het muziekonderwijs te gaan organiseren: “In maart 2018 heeft de nieuwe coalitie al aangegeven het muziekonderwijs nader te bekijken. In juni daarop blijkt dat Boogie Woogie in de financiële problemen zit en de gemeente legt geld bij. Wel moet de muziekschool in opdracht van de drie gemeenten een businessplan schrijven.”

Voorkeur voor Boogie Woogie
“Tijdens een vergadering van alle muziekverenigingen in Oost Gelre hebben wij in oktober 2018 bij de gemeente aangegeven dat we alle muzieklessen via Boogie Woogie willen laten verlopen. Dat is voor de meeste verenigingen de eenvoudigste manier om kwalitatief goed muziekonderwijs te krijgen”, zo leggen Raben en Klein Tuente uit. “Wij hebben een aantal verbeterpunten aangegeven aan Boogie Woogie en de muziekschool wilde hieraan werken. Ook tijdens een vergadering in het gemeentehuis in november 2018 hebben wij als gezamenlijke muziekverenigingen aangegeven dat we, ondanks de financiële problemen en strubbelingen, verder willen met Boogie Woogie.”

Kosten zijn te hoog
Raben en Klein Tuente vervolgen: “In maart van dit jaar heeft de gemeente Oost Gelre bekend gemaakt voor het nieuwe jaar 177.000 euro te willen betalen aan Boogie Woogie. Daarop heeft de muziekschool aangegeven dat ze voor dat bedrag niet alle leerlingen van Oost Gelre muziekles kunnen geven. Boogie Woogie verwijst naar het businessplan waarin staat hoeveel geld ze nodig hebben om niet meer in financiële problemen te komen. Oost Gelre gaat hier niet mee akkoord; met name de overheadkosten van €100.000 is voor de gemeente niet acceptabel, dit geld gaat niet naar muziekonderwijs, zo is de gedachte. Aalten geeft in dezelfde periode aan dat ze de kosten voor muziekonderwijs ook te hoog vinden. Onze conclusie; Oost Gelre vindt de muzieklessen te duur en geeft aan dat het businessplan niet voldoet aan de wensen van de gemeente.”

Weer in gesprek
De gezamenlijke muziekverenigingen gaan opnieuw in gesprek met de gemeente. De gemeente geeft aan dat de wachtlijsten onacceptabel zijn, zeker gezien het bedrag dat de gemeente beschikbaar stelt. Dit wordt besproken met Boogie Woogie. In het gesprek met de gemeente wordt ook gesproken over de optie om zelf muzieklessen te gaan verzorgen. “Na meerdere overleggen zien wij mogelijkheden om de lessen zelf te organiseren en zo wachtlijsten te voorkomen”, zeggen Raben en Klein Tuente.

Uiteindelijk gaat het om goed muziekonderwijs
De Muziekvereniging Groenlo richt vervolgens een stichting op om van daaruit gedeeltelijk zelf de muzieklessen te geven. “Op deze manier hebben we meer zeggenschap én hebben we voorkomen dat er wachtlijsten ontstaan. Wij zijn in beginsel voorstander van muziekles bij Boogie Woogie maar als als blijkt dat Boogie Woogie, volgens de gemeente, hier buitenproportioneel veel geld voor nodig heeft, moet je je afvragen of het realistisch is. In dat geval is muziekles zelf organiseren voor ons een goed alternatief. Uiteindelijk gaat het ons om goed muziekonderwijs in Oost Gelre en of dat gaat via Boogie Woogie of via een eigen stichting is daarbij ondergeschikt”, zo besluit het duo.


Thomas Toussaint Band bij Grolse Jazzclub

GROENLO - Onlangs speelden ze op het Grolsch podium van IJsseljazz, en een dag ervoor op het Grols Jazz-Vesteval. Dat smaakte naar meer.
Op zondagmiddag 10 november vanaf 16.00 uur speelt Thomas Toussaint Band bij Grolsch Brouwhuys De Lange Gang in Groenlo.

Amerikaanse blues & roots van een nieuwe generatie. Zanger, frontman en Dutch Blues Award winnende harmonicaspeler Thomas Toussaint timmert met zijn band al een tijdje aan de weg. Ze zijn een jonge groep met veel drive en swing. Verwacht eigen interpretaties, onbekende parels met tegelijkertijd veel herkenning die samen zorgen voor een vette, energieke show. Een spetterende set blues & roots muziek waarin dit alles behalve doorsnee ensemble grenzen opzoekt zonder daarmee de context en de essentie van het genre te verliezen.

Thomas Toussaint Band bestaat naast Thomas (zang & harmonica) uit: Harm van Essen (gitaar & zang), Dirk Wagensveld (bas) en Paolo de Stigter (drums & zang).