De kracht van de donkere maanden

Het is herfst, het licht mindert en met de dag worden de nachten langer, beste Grollenaren. Zelf vind ik dat wonderlijke tijden want als het steeds donkerder wordt wint de natuur aan zwaarte en ondanks alle technieken en alle moderne fratsen wordt de mens daar elk jaar toch weer door bevangen, door geïmponeerd. Dat lossen we niet op met lampjes in honderdduizenden kerstbomen.

Tegenover zwaarte moet je luchtigheid en niets wegende zogenaamde zwaarte stellen.

Dat doen mensen al eeuwen maar ik moet zeggen dat we nu onverwachte maar wel deskundige hulp hebben gekregen van de lokale overheid die haar tanden driftig in dit probleem zet. De gemeente Oost Gelre heeft de afgelopen week wel drommels goed bewezen daarin een kei te zijn. Twee voorbeelden van die sublieme taakuitvoering. Misschien hebben jullie het bericht in onze Groenlose Gids gelezen, misschien ook niet en dat is dan wel een enorme misser. Het bericht is van een luchtigheid die de zwaarte van de tijd bijna laat verdwijnen en het is tevens, om even een boektitel te citeren, een bewijs van de bijna ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Het bericht bevatte het eigenlijk niet te bevatten feit dat een van de vier parkeerplaatsen in de Beltrumsestraat voor de deur van een ondernemer ineens was verdwenen. Hups, helemaal weg. Maar zo; eerst lag die parkeerplaats er nog maar plots was die voorziening verdwenen. Nog een geluk dat er toen geen auto stond anders was dat ding ook zo maar weggeweest.

Je zou denken: die ondernemer zal woest zijn, maar die parkeerplaats was juist op verzoek van die ondernemer zelf weggehaald, aldus de wethouder die daarover gaat. Hopelijk gaat de wethouder nog wel over meer dingen. De parkeerplaats is verwijderd omdat zijn zaak door steeds maar die geparkeerde auto's niet goed bereikbaar was. En de parkeerplaatsen waren juist bedoeld om die winkels beter en sneller te kunnen bereiken.

Ik moet zeggen: een bijna niet te bevatten probleem. Maar er komt een nader 'onderzoek', een evaluatie in breder verband. Misschien is die ene parkeerplek op een dag zo maar terug, als een soort sinterklaascadeau. Een ander meer dan belangrijk besluit van de gemeente dat ook zeker het predicaat 'de ondraaglijke lichtheid van het bestaan' kan meekrijgen, was het bericht dat de haag voor het kanon op het Noorderbastion voorlopig blijft (be)staan. Vooral toeristen kunnen het kanon niet vinden; dat ligt bijna onzichtbaar opgesloten in de hoog gegroeide haag. Er is nog geen oplossing gevonden voor de twee heilige maar elkaar tevens beconcurrerende doelen: groen en zicht op het kanon.

Kijk, de gemeente is verstandig en neemt deze lichte besluiten in de zware tijd van het jaar. Als een tegenhanger tegen het natuurgeweld, tegen de intense duisternis van het jaar en ze is daarin wonderwel geslaagd. Daar kunnen wij burgers een voorbeeld aan nemen.

Het gewone volk doet dat met Halloween, Sunte Matten, de elfde van de elfde, prins carnaval, het sinterklaasfeest en voor het hele grote werk de Kerst en natuurlijk ook nog Oud en Nieuw.

Wat ze ook proberen in dit land en de wereld om gebruiken af te schaffen of te minimaliseren; de oeroude tradities zullen blijven bestaan, in welke vorm dan ook. De vorm kan veranderen, het gebruik zelf niet. Het vormt eigenlijk een essentieel deel van ons bestaan.

Het zit diep in onze genen verankerd; juist dankzij die duisternis maken we er het beste van. We moesten het tot nu toe een beetje alleen doen; dat de gemeente op dit gebied nu 'ondersteuning' biedt is toch wel een verheugend teken.


Torenwachter