Het fabriekscomplex van Hulshof Herwalt in 1955. Foto: archief Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde
Het fabriekscomplex van Hulshof Herwalt in 1955. Foto: archief Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde Foto:

Uitslagen bridgeclub Groenlo

GROENLO - Het bridgeseizoen 2019-2020 is op dinsdag 3 september weer van start gegaan. De club begon dit jaar sinds lange tijd weer eens met 4 lijnen. Een A-lijn, een B-lijn, een C-lijn en een D-lijn. Dat is 1 lijn meer dan in de afgelopen jaren. Na 6 weken van elke avond 6 rondjes bridge met 4 spellen per tafel, kon de eindstand van de eerste competitieronde worden opgemaakt.

In de A-lijn ging de overwinning naar het paar Fien Kolkman – Jan Beerten met 60,11 procent. Op flinke afstand werd het paar Marianne Spijker – Leo van Dijk tweede met 56,29 procent. Weer bijna 2 procent lager werd het paar Bernadette Albering – Agnes Huinink derde met 54,34 procent.

In de B-lijn ging de eerste plaats naar het paar Tina Beusink – Paulien Groot Kormelink met 56,88 procent. Ook zij hadden een ruime voorsprong op het paar Rees en Piet Hopmans, dat tweede werd met 53,68 procent. Derde werd het paar Ria Kolkman – Toon van Zadelhoff met 52,86 procent. Deze drie paren promoveren naar de A-lijn.

Ook in de C-lijn was het verschil tussen de eerste en de tweede plaats vrij groot. Het paar Ankie Koopmans – Gerard Bosman werd hier eerste met 60,76 procent. Tweede werd het paar Gré Poll – Annie Schuurmans met 55,81 procent. Derde werd, met slechts 0,29 procent verschil, het paar Iris Geurink – Joop Spekschoor. Zij scoorden 55,52 procent. Vanuit de C-lijn promoveren dit keer 4 paren naar de B-lijn. Het paar Gonda Hulshof – Lammy Woerdman ook nog. Zij behaalden 53,50 procent.

Om in elke lijn ongeveer evenveel paren te krijgen, promoveren er vijf paren uit de D-lijn naar de C-lijn. Eerste in de D-lijn werd het paar Nelly Raben – Stef Smit met 60,77 procent. Op korte afstand volgde het paar Ingrid Butter – Gerrit Weijman met 59,91 procent. Derde werd het paar Stien Huinink – Berndien Nijhoff met 55,38 procent. Naast deze drie paren promoveren er nog 2 paren naar de C-lijn.

Dinsdag 22 oktober werd de eerste ronde topintegraal gespeeld. Eerste werd het paar Annie Ribbers – Fons Avezaat met het hoge percentage van 69,36 procent. Tweede op gepaste afstand werd het paar Marianne Spijker – Leo van Dijk met 64,83 procent. Derde werd het paar Gerda en Hennie Hilderink met 64,22 procent.

Bridgecursussen
Bridgen is een populaire denksport. Het is training voor het geheugen. Ook voor jongeren is bridgen een mooi kaartspel. Wilt u ook bridgen leren, meldt u dan aan voor een bridgecursus die regelmatig gegeven wordt door DSB-Groenlo. Men kan mailen naar secretaris@dsbgroenlo.nl. Voor meer informatie verwijzen we naar onze website: www.dsbgroenlo.nl.


Expositie Hulshof Herwalt

LICHTENVOORDE - Per 5 november houdt de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL) om de andere week open huis voor alle belangstellenden. Tijdelijk is er een expositie van Hulshof Herwalt te bezichtigen.

In zijn verenigingsgebouw bewaart de VOL zijn archief en allerlei attributen en er vinden bestuurs- en werkgroepbijeenkomsten plaats. Vanaf dinsdag 5 november houdt de vereniging tweewekelijks open huis voor alle belangstellenden. Heeft u vragen over Lichtenvoorde en omgeving in vroeger tijden, bent op zoek naar beeldmateriaal of wilt u gewoon eens een kopje koffie komen drinken, dan ben u van harte welkom.

Momenteel heeft de VOL een tijdelijke expositie ingericht over de geschiedenis van de bekende vroegere leerlooierij en tassenfabriek Hulshof Herwalt. De expositie bestaat uit een schat aan foto's en is aangekleed met artikelen die door de jaren heen bij Hulshof Herwalt geproduceerd werden. Beslist een 'must see' voor oud-werknemers van deze Lichtenvoordse lederwarenfabrikant.

De eerste mogelijkheid is op dinsdag 5 november en daarna dus op iedere eerste en derde dinsdag van de maand. Het open huis is van 13.00 uur tot 17.00 uur. De VOL is gevestigd in de voormalige peuterspeelzaal de Bolderkoare aan Vincent van Goghstraat 8b.


www.oudheidkundelichtenvoorde.nl


Inloopmiddag over de schildklier

WINTERSWIJK - Op dinsdagmiddag 12 november is in het SKB ziekenhuis te Winterswijk een inloopmiddag. Van 13:30 tot 16:30 uur staan in de hal van het ziekenhuis ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON. U kunt bij hen terecht met uw vragen en er is informatiemateriaal te koop over de verschillende schildklieraandoeningen.

De schildklier is een klein orgaan dat vlak boven het kuiltje in de hals zit. Het ligt als een schild om de luchtpijp heen en produceert schildklierhormonen. Deze hormonen reguleren de stofwisseling en beïnvloeden de werking van alle organen in het lichaam. De schildklier is te vergelijken met een thermostaat die het functioneren van het lichaam reguleert en waarbij zich allerlei problemen kunnen voordoen als deze niet goed werkt. Dit kan ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben op zowel lichamelijk als psychisch gebied. Heb je net te horen gekregen dat je een schildklieraandoening hebt of word je al langer behandeld, maar blijf je klachten houden? Schildklier Organisatie Nederland (SON) heeft en geeft informatie.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van SON: www.schildklier.nl