Nieuwe ideeën nodig om continuïteit te waarborgen

Vervolg van de voorpagina.

De continuïteit van een museum als deze is alleen gewaarborgd wanneer er van tijd tot tijd nieuwe impulsen dan wel nieuwe ideeën worden aangedragen. En dat kun je onder andere bewerkstelligen met een nieuwe beheerder. Dit laatste betekent niet dat alles om die persoon draait. Wij hebben het al die jaren samen gedaan met een groep, bestaande uit alleen maar enthousiaste vrijwilligers."

Een verwoed verzamelaar
In geheel Groenlo staat Henny Garstenveld bekend als een verwoed verzamelaar van alles wat met 'zijn' stadje, het vestingstadje Grolle heeft te maken. Dat blijkt onder andere uit een privé-, tegelijkertijd imposant archief, bestaande uit duizenden foto's, ansichtkaarten, tekeningen, documenten, brieven, krantenknipsels, periodieken en boeken. De oudste foto van Groenlo dateert van 1890 en de oudste ansichtkaart van het stadje dateert van 1900. "Ik schat in dat ik met betrekking tot Groenlo een slordige drieduizend foto's heb. Wanneer ik straks meer tijd heb, hoop ik een start te kunnen maken met het digitaliseren van al die, veelal historische prenten en kiekjes." Dit laatste heeft er mede mee te maken dat Garstenveld zich op diverse terreinen in Groenlo verdienstelijk heeft gemaakt en daarvoor ook beloond is. De hem in 2007 toegekende Koninklijke Onderscheiding is vooral gebaseerd op het gegeven dat hij zich vanaf de beginjaren zeventig gedurende een soort continu proces heeft ingezet voor met name de historie van Groenlo. Belangrijke pijlers, die zijn omvangrijke pakket vrijwilligerswerk bepalen, worden gevormd door zijn inzet voor de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, het Stadsmuseum Groenlo en Radio Vestingstad Groenlo. Bij laatstgenoemde lokale omroep heeft Garstenveld vanaf de oprichting in 1993 tot de in 2005 gerealiseerde fusie, waarbij de naam Gelre FM uit de bus kwam, vrijwilligerswerk gedaan door zitting te nemen in de programmaraad en door samen met Sylvia Wentink-Oldenkotte 'Zo vaste as Grolle' te regisseren en presenteren.

'Laat uw eigen mooie Grolle niet in de steek!'

Kapschuur als grote wens
Aan dit alles wordt bij de start van het jaar 2020 de Stadsboerderij Grolle als pijler toegevoegd. "Ik kijk met veel voldoening terug op de afgelopen zeven jaar. Wij hebben in deze karakteristieke boerderij, en niet in de laatste plaats vanwege de talrijke hier georganiseerde exposities, duizenden bezoekers van jong tot oud mogen begroeten. Ook grote groepen tot soms wel 60 personen tegelijkertijd, waarbij de inmenging en medewerking van Erik Mentink van Groenlo Vestingstad Promotion niet onvermeld mag blijven. Wel heb ik bij het doen van een stapje terug nog een drietal wensen", besluit Henny Garstenveld. "Allereerst zou ik aan de achterzijde van deze prachtige museumboerderij nog een kapschuur gerealiseerd willen hebben. Verder is het van mij een grote wens dat al die Grollenaren, die hier nog nooit geweest zijn, eens een kijkje komen nemen. En tenslotte roep ik belangstellenden op, die tijd en interesse hebben om mij als beheerder op te volgen, zich aan te melden bij het bestuur van deze in Groenlo niet meer weg te denken Stadsboerderij. Kortom, laat uw eigen mooie Grolle niet in de steek!"