Overvolle en vooral te weinig bladkorven in Groenlo, vindt de VVD. Foto: Kyra Broshuis
Overvolle en vooral te weinig bladkorven in Groenlo, vindt de VVD. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

VVD: Te weinig bladkorven in Groenlo

GROENLO - De herfst; daar waar de één geniet van een kleurrijk tapijt aan bladeren, ergert een ander zich groen en geel aan het gevallen blad. Vooral langs de gracht staan veel eiken en die zorgen voor blad dat maar heel langzaam verteert en dus lang ‘overlast’ blijft geven. Bladeren van bijvoorbeeld de kastanje en de populier verteren heel snel. Al in de zomer werd er door inwoners van Groenlo gevraagd naar bladkorven bij de gemeente, zo zegt Fiona Algera, raadslid voor de VVD. “Tijdens de zomermaanden werd er door inwoners van Groenlo gevraagd of de gemeente kon zorgen voor bladkorven, omdat er in onze bosrijke omgeving er behoorlijk wat blad valt in de herfst. De GFT-container is verre van toereikend voor de enorme hoeveelheid blad die valt en deze inwoners wilden graag de stoepen bladvrij houden om ongelukken te voorkomen en de buurt netjes te houden. Een bladkorf zou een oplossing zijn.”

Door Kyra Broshuis

Alles al vergeven
Volgens de VVD'er is al in augustus contact gezocht met de gemeente en daarop kwam de reactie dat er begin oktober een verzoek kon worden ingediend voor een bladkorf. “Dat is vervolgens gebeurd. In september/oktober stond er overigens ook een oproep aan inwoners om zich te melden voor een bladkorf in de Groenlose Gids en de Elna. In de weken na het verzoek bleef het stil vanuit de gemeente. Toen de inwoners op andere plaatsen wel bladkorven zagen verschijnen, is er telefonisch contact gezocht met de gemeente. De reactie die terugkwam was teleurstellend; het verzoek was afgewezen, omdat alle korven al vergeven waren. Er is een wachtlijst voor de overgebleven verzoeken.” Algera wil van het college weten of het klopt dat er maar een beperkte hoeveel bladkorven is en hoe dat zit met de toekenning.

48 korven voor de hele gemeente
Er is inderdaad een beperkt aantal bladkorven, legt wethouder Bart Porskamp uit. “Het gaat dan om 48 korven voor de hele gemeente. We hanteren daarbij het principe ‘wie het eerst komt het eerst maalt’. Uiteraard checken we dan wel of er inderdaad veel gemeentelijke bomen staan in de directe omgeving van de aanvrager. Daarbij komt dat we ook de veegfrequentie aanpassen voor plaatsen waar veel blad valt. Begin oktober openen we de aanvraagmogelijkheid en dan gaat het verder op volgorde van binnenkomst. Op dit moment staan er 16 adressen op de wachtlijst.” Porskamp legt uit dat er in het verleden vanuit bezuinigingen is gekozen voor zo min mogelijk bemoeienis vanuit de gemeente. “De bladkorven kunnen aangevraagd en geleverd worden maar moeten beheerd worden door de buurtbewoners zelf. We willen daar zo min mogelijk capaciteit op zetten.” Algera zegt dat ‘de buurt’ heeft aangegeven zelf een bladkorf te willen plaatsen. “Mag dat en wil de gemeente die dan eventueel legen?” Dat lijkt geen probleem te zijn maar Porskamp moet dat wel even nakijken. “Ik kom daar zo snel mogelijk op terug.”


Korting bij zilveren Wereldwinkel Groenlo

GROENLO - In het weekend van 9 en 10 november viert Wereldwinkel Groenlo haar 25-jarig bestaan. Op zaterdag 9 november is iedereen uitgenodigd voor een bezoek aan de winkel in de Beltrumsestraat. Onder het genot van een kopje Fairtrade koffie of thee, een Fairtrade wijntje en een hapje, kunnen de prachtige producten bekeken worden en kan iedereen profiteren van een korting van 25 % op het gehele non-food assortiment. Op zondag 10 november wordt het jubileum voortgezet met een feestje voor de ruim dertig vrijwilligers van de Wereldwinkel.