De Beltrumsestraat moet (n)ooit worden afgesloten!

Bij de verslagen over de begrotingsvergadering vorige week was er in onze immer alerte Groenlose Gids één berichtje dat mij speciaal opviel, beste Grollenaren. En wat was dat dan wel voor een bericht Torenwachter zullen jullie vragen. Daar gaat-ie. Het zinnetje was: 'D66 pleit verder voor een autovrije Beltrumsestraat in Groenlo'. Ik moet concluderen dat er blijkbaar geen razend enthousiasme van de andere fracties voor het idee is ontstaan. Maar het bracht mij wel op de gedachte: ben ik zelf nu voorstander van afsluiting van het gemotoriseerde verkeer in de Beltrumsestraat? Mijn antwoord is glashelder, ik heb zelden zo'n helder antwoord gegeven: ik ben voor en tegelijkertijd faliekant tegen. Nou, daar schieten jullie mooi mee op. Ik ga het uitleggen.

Als je uitgaat van een lekkere winkelstraat waar je geen last hebt van het autoverkeer en waar je niet voortdurend op je hoede hoeft te zijn voor aanstormende voitures, dan ben ik vanuit die gedachte voorstander van een autovrije winkelstraat. Onlangs is er al een parkeerplaats opgeheven en dat kan duiden op slinkse plannen voor een nu nog stiekeme voorbereidende afsluiting. Veel ondernemers zullen tegen zijn want je moet de auto in plaatsen als de onze voor winkeldeur kunnen stallen. We zijn zoals dat heet een koperspubliek en geen winkelend publiek.

Maar ik zou voorstander zijn. Pas was ik in de Beltrumsestraat ter hoogte van de bekende supermarkt toen een jongen met zijn fiets een vol winkelkarretje ramde en de inhoud van dat karretje op straat kwam te liggen. De pakken frisdrank en melk zagen zich op de straatstenen weer. "Ze hanteren hier duidelijk bodemprijzen", riep iemand. In zulke situaties staat de grapjas gelijk op. De filiaalleider/eigenaar/exploitant van de supermarkt was onmiddellijk ter plekke om de ontstane wanorde te elimineren. De jongen stond er wat schaapachtig bij maar hij had ook haast en onrust in zijn ogen want een aantrekkelijke zo te zien Marianum-leerlinge met mutsje had koers gezet naar de bank aan de Houtwal. Daar moest hij dus snel heen want de concurrentie is hevig op die leeftijd en het supermarktkarretje was daarbij een lastig obstakel.

Toen de jongen na wat vage excuses was vertrokken ging het over die jagende fietsers en automobilisten die maar aan rotzooien. Ze jagen je de vouwen uit de broek, aldus een potige dame die overigens zelf geen lange broek aan had. Autovrij die Beltrumsestraat!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd met groot plezier en ook graag door de stad rij met de auto. Vooral als ik een dag of dagen weg ben geweest, dan moet en zal ik bij terugkeer eerst door de binnenstad rijden. Je kun mij een halvegare noemen, je kunt het ook een ongelooflijke gehechtheid aan dit prachtige plaatsje noemen. Zelf houd ik het op het laatste. Voor ik naar huis ga eerst door de binnenstad. Ik rij niet hard, integendeel: zo langzaam mogelijk om zoveel mogelijk te kunnen genieten. Ik weet natuurlijk ook wel dat er van de 100 keer dat ik erdoor rij er 99 keer geen ene mallemoer valt te zien en te beleven, Maar het zou toch kunnen en als je dat dan mist dan mis je veel, dan mis je ontzaglijk veel zelfs. In mijn familie is er enerzijds begrip voor mijn passie, maar er is ook een deel dat het ongezonde nieuwsgierigheid noemt. Maar misschien zijn er onder jullie ook die dat gevoel kennen: toch effen kieken in Grolle.

En om die reden ben ik dus tegen afsluiting van de Beltrumsestraat terwijl ik er ook voor ben.


Torenwachter