Oost Gelre sluit woning met hennepkwekerij

GROENLO - Een woning aan de Kleermaker in Groenlo is op last van burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre voor drie maanden gesloten. In het pand is maandag 11 november een hennepkwekerij aangetroffen met zo'n tweehonderd planten. De planten, bijna klaar voor de oogst, werden geruimd. De bewoner werd niet aangetroffen en de politie is nog altijd naar hem op zoek.

De politie deed de inval in de woning naar aanleiding van een tip van een buurtbewoner. Burgemeester Bronsvoort prijst de tipgever. "Het is een ernstige vorm van criminaliteit, waar een wereld van geweld, bedreiging en intimidatie achter schuil gaat. Het is belangrijk duidelijk te maken dat we dit niet tolereren in onze gemeente. Ik ben blij dat een oplettende buurtbewoner met deze tip kwam."

Vervolgens besloot de gemeente snel om de woning te verzegelen. Dat gebeurde deze week. De bewoner mag drie maanden geen gebruik maken van de woning. Dat gebeurt om rust in de omgeving van het pand te creƫren. "Los van de criminele activiteiten is er ook het gevaar dat een hennepkwekerij in een woning of schuur oplevert. "Ook hier werd namelijk de stroom illegaal afgetapt, wat het risico op brand vergroot, met alle gevaren van dien voor de omwonenden. Ook kunnen er lekkages en schimmelvorming ontstaan, wat een gezondheidsrisico voor de omgeving vormt."

De sluiting van de woning in Groenlo en de aanhouding deze week in een andere zaak van twee vermeende drugsdealers uit Lichtenvoorde, laat volgens Bronsvoort zien dat het haar gemeente menens is in de strijd tegen drugs. "Het zijn duidelijke signalen dat Oost Gelre deze vorm van criminaliteit niet tolereert. We hebben de laatste tijd een campagne gevoerd om inwoners van het buitengebied bewust te maken van de risico's van criminaliteit en ondermijning. Ook hier in Groenlo hebben we bewonersbrieven uit laten gaan waarin staat dat er een hennepkwekerij is aangetroffen en waarin mensen wordt gevraagd alert te zijn op verdachte situaties; bij het aantreffen van bijvoorbeeld hennepafval of panden met ramen die met folie zijn afgeplakt. Schroom niet om dergelijke signalen bij de politie of Misdaad Anoniem te melden. Gemeente en politie doen er alles aan, maar zijn in sterke mate afhankelijk van tips uit de omgeving; we moeten het samen doen. Dat zie je ook hier bij deze hennepkwekerij."

Het gebeurt vaker dat er een drugspand wordt gesloten. In Oost Gelre werden in 2017 drie, in 2018 twee en ook dit jaar twee panden verzegeld op last van de burgemeester. "Dat zijn overigens geen hogere aantallen dan in andere clusters hier in de regio", vertelt politieman Herman ter Haar desgevraagd. "We zijn nog bezig met het opsporen van de bewoner van deze woning aan de Kleermaker, zodat we hem kunnen verhoren."