De Marveld ATB-tocht voert ook dit jaar door de ‘Kneipe van Ludwig’.  Foto: Theo Huijskes
De Marveld ATB-tocht voert ook dit jaar door de ‘Kneipe van Ludwig’. Foto: Theo Huijskes Foto:

Marveld ATB-tocht staat aan de vooravond van de 24ste editie

Record aantal deelnemers uit Duitsland verwacht

Door Theo Huijskes

REGIO - Onder het motto 'Daldeejend op de mountainbike door het Achterhoekse land', worden deze weken alle nodige voorbereidingen getroffen voor de 24ste editie van de jaarlijkse Marveld ATB-tocht. Traditiegetrouw vindt deze, in Nederland en ook in Duitsland hoog aangeschreven, door de RTCG (Ren- en Toerclub Groenlo) georganiseerde fietstocht plaats op 30 december, dit jaar derhalve op een maandag. "En dit laatste kan tot gevolg hebben dat wij deze keer niet het grote aantal deelnemers van vorig jaar, toen gehouden op een zondag met maar liefst 1.700 wielerliefhebbers aan de start, mogen begroeten", zegt Wilco Winkel namens de organisatie. "Neemt niet weg dat de deelname ook voor een groot gedeelte wordt bepaald door de weersomstandigheden."

De route loopt

dwars door de

legendarische

'Kneipe von

Ludwig'

Wilco Winkel geeft daarnaast aan dat de interesse vanuit Duitsland nog steeds groeiende is en dat er daarom vanuit dit buurland wel eens een record aantal deelnemers kan worden verwelkomd. "De tendens dat er steeds meer Duitsers aan wielerevenementen in deze regio deelnemen, blijkt ook uit de ervaringen bij andere toertochten in de gehele regio."

Overigens kan de Marveld ATB-tocht op extra veel deelname en daarom extra belangstelling van de zijde van het publiek rekenen vanwege het feit dat men iedere keer te maken heeft met een pauzeplek in het Duitse Zwillbrock, waarbij men dwars door het legendarische café oftewel de 'Kneipe van Ludwig' moet fietsen. Een onderdeel dat door de deelnemers ieder jaar weer wordt ervaren als een meer dan unieke wielerervaring en bij de toegestroomde belangstellenden overkomt als een vermakelijk schouwspel. Tussen de vuurkorven met de aanwezigheid van livemuziek houden de deelnemers daar een welverdiende pauze. Bovendien is hier, in het geval van technisch malheur, Goossens Tweewielers uit Groenlo present met een reparatie-stand.

Plezier op de fiets!
"Als organisatie zijn wij volop bezig met de voorbereidingen, die helemaal zijn afgestemd op een tweetal motto's, te weten 'Plezier op de fiets!' en 'Gezelligheid en sportiviteit staan voorop!', aldus Wilco Winkel. "Gelukkig hebben wij daarbij niet te klagen over de medewerking van buitenaf. Zo zijn of worden de landeigenaren c.q. boeren benaderd om toestemming te krijgen voor de gebruikmaking van hun landerijen dan wel buitenterreinen. De Marveld ATB-tocht, in de gehele regio bekend als de klassieker onder de Achterhoekse veldtoertochten, heeft verder het tennis- en golfcomplex De Blanckenborg, gehuisvest op het adres Oude Winterswijkseweg 45a in Groenlo, als startlocatie. Vanaf deze, met alle voorzieningen uitgeruste vertrekplek worden er drie avontuurlijke, noem het gerust uitdagende routes uitgezet, waarbij afhankelijk van de gekozen route de plaatsen Groenlo, Lievelde, Zwolle, Zwillbrock (DE), Holterhoek en Rekken worden aangedaan."

Drie afstanden
Deelnemers aan de Marveld ATB-tocht kunnen kiezen uit drie afstanden, te weten 35, 45 en 60 kilometer. Dit houdt mede in dat de tocht niet alleen geschikt is voor geoefende fietsers, maar ook voor beginnende wielerenthousiastelingen. Voor alle deelnemers is de route naar het startbureau bij De Blanckenborg en de parkeergelegenheden duidelijk aangegeven. Bovendien wordt er voor voldoende parkeerregelaars gezorgd. Het is daarom aan te bevelen om de borden nauwkeurig te volgen. Deelname aan de toertocht kost 6 euro per persoon en NTFU-leden betalen op vertoon van de ledenpas 4 euro. Pinnen ter plekke is uiteraard mogelijk. Daarnaast is er voor NTFU- en KNWU-leden de mogelijkheid om elektronisch in te schrijven bij de Scan&Go-stand. Na afloop van de tocht wordt er nabij het startbureau voor een gezellig samenzijn gezorgd, waarbij er volop gelegenheid bestaat voor het nuttigen van een sapje en een hapje.


Facebook: Marveld ATB-tocht Groenlo