In de oude Rabobank aan de Mattelierstraat in Groenlo komen mogelijk woningen.
In de oude Rabobank aan de Mattelierstraat in Groenlo komen mogelijk woningen. Foto: Kyra Broshuis

Mogelijk woningen in oude Rabobank

Nieuwe afspraken tussen gemeenten Oost Gelre en De Woonplaats

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- De prestatieafspraken tussen de gemeente Oost Gelre en De Woonplaats en Bastion ‘95, voor 2020, zijn vastgesteld. Hieronder de belangrijkste afspraken:

* In 2020 heeft 78% van de totale sociale huurwoningvoorraad een streefhuur onder de tweede aftoppingsgrens (respectievelijk €651 prijspeil 2019) en is daarmee bereikbaar voor huurtoeslaggerechtigde woningzoekenden.

* De gemeente Oost Gelre beschouwt vergunninghouders als een doelgroep die met voorrang gehuisvest moet worden. In 2020 zullen er in de gemeente Oost Gelre naar verwachting zo’n circa 20 statushouders geholpen moeten worden aan passende huisvesting, door de corporaties ProWonen en De Woonplaats.

* De gemeente heeft de voorwaarden bepaald en wil meewerken aan de realisatie van 3-5 woonwagens. De Woonplaats denkt mee en bekijkt de mogelijkheid om mee te werken aan de verhuur van woonwagens, indien er een vraag is binnen de sociale doelgroep.

* De gemeente gaat onderzoeken of er in regionaal verband behoefte is aan de inzet van pauzewoningen voor mensen waarbij het (zorg)netwerk geen oplossing kan bieden. Onderdeel hiervan kan zijn een pilot voor pauzewoningen met de gemeente als huurder.

* De Woonplaats investeert ook in 2020 in de kwaliteit van het bestaande bezit. De investering vindt voornamelijk plaats bij mutatie of op initiatief van de zittende huurder, het bestaat voornamelijk uit het vervangen en verbeteren van de badkamers, keukens en toiletten.

* De Woonplaats verwacht in 2020 in de gemeente Oost Gelre zo’n 250.000 euro te investeren in het verduurzamen van circa 20 woningen. De investering vindt plaats bij mutatie of op initiatief van de zittende huurder en bestaat uit het energetisch verbeteren naar Energie index 1,4 of beter (label B).

* De Woonplaats wil haar woningvoorraad in Groenlo op peil houden. Eenheden die bijvoorbeeld gesloopt worden (zoals aan de Van Limburg Styrumstraat), worden op dezelfde locatie of elders in Groenlo teruggebouwd. Gezien het beperkte aantal locaties van De Woonplaats in Groenlo, kan de gemeente Oost Gelre hiervoor ook locaties aandragen.

* Een van de eerste projecten die op de uitvoeringsagenda van de Woonvisie staat, is de realisatie van 4 woningen aan de Mattelierstraat voor de reguliere verhuur, in 2020. De huurprijs zal maximaal €607 bedragen en is daarmee bereikbaar voor huurtoeslaggerechtigden. Wat betreft de woningaantallen, zijn deze woningen ter vervanging van 4 van de gesloopte woningen aan de Van Limburg Styrumstraat.

* In 2020 wil De Woonplaats 5 huurwoningen opleveren (eengezinswoningen met een slaapkamer op de begane grond) aan de Van Limburg Styrumstraat. De woningen zijn energieneutraal voor de gebouwgebonden installaties.

* Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor de locatie Mattelierstraat 13 (voormalige Rabobank).

* De vrijkomende schoollocaties kunnen deels ingezet worden voor de sociale woningvoorraad. De toekomstige invulling voor de vrijkomende schoollocaties bevindt zich in een voorbereidende fase. Nadat de raad hierover een besluit neemt, kunnen de mogelijkheden voor deze vrijkomende locatie worden onderzocht.

* De Woonplaats verkoopt in 2020 maximaal 5 DAEB-huurwoningen in de gemeente Oost Gelre (postcode: 7141). DAEB-woningen zijn woningen met een huurprijs tot en met de liberalisatiegrens (720,42 euro). Hierbij gaat het om woningen die de laatste uit een rij/blok zijn of woningen uit een complex waar De Woonplaats geen meerderheid meer bezit.

* De Woonplaats bekijkt de mogelijkheden om woningen terug te kopen, met name daar waar slechts één of enkele woningen van een rij verkocht zijn.

In de oude Rabobank aan de Mattelierstraat in Groenlo, komen mogelijk woningen.