Nu alleen nog kerstgroen in Beltrumsestraat in Groenlo maar dat gaat veranderen, zo is het plan.
Nu alleen nog kerstgroen in Beltrumsestraat in Groenlo maar dat gaat veranderen, zo is het plan. Foto: Kyra Broshuis

Plannen om Groenlo te verfraaien voor 2027

GROENLO - “Het Programma Stad Groenlo is inmiddels geruime tijd onderweg. Pakweg zeven jaar geleden zijn de eerste stappen gezet en ons einddoel 2027 komt steeds dichterbij”, zegt Niek Bragt namens het CDA. “Daar waar de afgelopen jaren hard is gewerkt aan de Grolse gracht en de beleving van de vestingstad, wordt nu gesproken over een nieuw museum in de Oude Calixtuskerk. Maar het programma is meer dan gebouwen; initiatieven vanuit de inwoners zijn van groot belang voor de voortgang echter met het wegvallen van BS22 en de burgergroep op laag vuur, hebben we als CDA de volgende vragen: Kan het college inzicht geven in de stand van zaken met betrekking tot Programma Stad Groenlo. Wat staat nog op het programma om in 2027, wanneer Groenlo 750 jaar bestaat, gereed te zijn?” Ook wil het CDA weten of het college een rol ziet voor de Belangenvereniging Groenlo om het programma de komende jaren aan te jagen.

Door Kyra Broshuis

De eerste jaren is er veel meer gerealiseerd dan in eerste instantie de verwachting was, zo legt wethouder Bart Porskamp uit. “In drie jaar tijd zijn veel projecten tot stand gekomen en in 2016 hebben we dan ook een actualisatie van het programma gehad. De gemeente voerde tot die tijd heel nadrukkelijk de regie. Daarna kwam de gemeente meer in een faciliterende rol.”

Profilering
Porskamp vertelt dat er ook het afgelopen jaar het één en ander is gebeurt en dat er een actualisering komt voor 2020. “Er staat al het een en ander op de rol zoals de afronding van de nieuwe beschoeiing van de gracht, vergroening van de Beltrumsestraat, de aanpassing van de Grolse Weiden, de verbetering van de verkeersstructuur en de visie op het leegstaande pand waar vroeger de Rabobank gevestigd was. We hebben met ongeveer veertig personen gesproken over de profilering van Groenlo als vestingstad in het hart van de Achterhoek. Voor begin januari staat een afspraak gepland met een delegatie van de Belangenvereniging. Dan zullen wij uiteraard vragen of ze een rol voor zichzelf weggelegd zien om nieuwe ideeën aan te jagen. Wij staan daar zeker open voor. Op dit moment is ook de groep Werkgroep Promotie Groenlo, samengesteld uit verschillende geledingen, actief bezig in de stad.”