Onder Nelly de Vries en Anneke van Nierop (r) van Stichting Present met Els Bouwmeester en  Jinnie Bodt (r) van het Graafschap College. Foto: Lineke Voltman
Onder Nelly de Vries en Anneke van Nierop (r) van Stichting Present met Els Bouwmeester en Jinnie Bodt (r) van het Graafschap College. Foto: Lineke Voltman Foto:

Kerstactie 2019 Graafschap College Groenlo ludiek van start

GROENLO - "De achterliggende gedachte van onze jaarlijkse kerstactie, waarbij de opbrengst steeds naar een goed doel gaat, is dat onze studenten zich realiseren dat mensen soms hulp nodig hebben en dat die niet vanzelf komt", aldus Els Bouwmeester. Zij is BPV-coƶrdinator en gespecialiseerd pedagogisch medewerker van het Graafschap College in Groenlo. Bouwmeester zegt dit bij de officiƫle start van de Kerstactie 2019 in de kantine van het College op maandag 9 december.

Door Lineke Voltman

Nadat alle studenten opgeroepen zijn naar de kantine te komen, spelen ze eerst het spel 'de jongens tegen de meisjes'. Lars Duistermaat, leraar bij het Graafschap College, legt de studenten het spel uit. "Twee ploegen van vier studenten moeten zoveel mogelijk woorden van vier letters maken, met letters die staan op de voor- en achterkant van uitgereikte T-shirts. Het winnende team krijgt de laatste letter van de code van het cijferslot om een kist open te maken, waarin enkele cadeautjes zitten. Drie van de vier cijfers waren in de afgelopen week al op verschillende plekken in de school te vinden. Met dit spel proberen we op een ludieke manier de studenten erbij te betrekken." Met het ophangen van een banner gaat de actie dan officieel van start.

Handen uit de mouwen
Dit jaar heeft het Graafschap College als goede doel gekozen voor de stichting Present Winterswijk. Present koppelt mensen die iets willen doen voor een ander aan mensen die geholpen moeten worden met allerlei klusjes. Bouwmeester: "We vinden dit een goed project omdat de studenten dan ook echt de handen uit de mouwen kunnen steken en bijvoorbeeld een kinderkamer opknappen voor een gezin met twee jonge kinderen of de tuin onkruidvrij maken. In totaal zijn er acht projecten waaraan veertig leerlingen deelnemen. Daarnaast hebben andere studenten allerlei acties bedacht om geld op te halen. Zo worden tapas- en bingoavonden gehouden en knakworsten, oliebollen en appelflappen verkocht en in Lichtenvoorde hebben enkele studenten onlangs als Zwarte Piet opgetreden tijdens de intocht van Sinterklaas. Het geld dat ze daarvoor ontvingen is gedoneerd aan de actie."

Spelenkermis
Duitstermaat wijst ook nog even op een andere actie: "Woensdag 18 december wordt een spelenkermis op school gehouden door de studenten van de opleiding pedagogisch werk en onderwijs. Alle kinderen in de regio zijn welkom tegen betaling van 3,50 euro entree. De opbrengst hiervan is ook voor het goede doel."
De studenten organiseren alles zelf waarbij ze ondersteund worden door de Studie Loopbaan Begeleider. Het geld dat met alle acties opgehaald is, wordt deels gebruikt voor de gemaakte onkosten en de rest gaat direct naar Present."
De actie duurt tot en met vrijdag 13 december. Diezelfde avond vindt de afsluiting plaats met een gala in de Mattelier in Groenlo waarop ook de opbrengst bekendgemaakt wordt. Bouwmeester: "Eerdere jaren was de afsluiting op school maar we wilden er een meer feestelijk tintje aangeven, mede ook om de studenten te bedanken voor hun inzet. Dat een gala de studenten wel aanspreekt blijkt uit het aantal aanmeldingen, we hebben er nu al meer dan driehonderd."

Kwetsbare situatie
Stichting Present is volgens Nelly de Vries 'super enthousiast' dat het Graafschap College Present heeft uitgekozen als goede doel voor hun Kerstactie 2019. "Onze stichting bestaat inmiddels twee jaar in Winterswijk maar eigenlijk hopen we dat we ook in Oost-Gelre een stichting kunnen oprichten. De aanvragen voor hulp komen via professionals van mensen in een kwetsbare situatie, die geen geld en/of geen netwerk hebben om klussen te laten uitvoeren. Voor deze actie van het Graafschap College hebben we speciale klussen uitgezocht die geschikt zijn voor de studenten. De projecten worden uitgevoerd in Groenlo, Winterswijk en Zieuwent. Normaal zijn we alleen actief in Winterswijk maar voor deze actie maken we maken graag een uitzondering."
Twee van de veertig 'klussers', Mart en Jent, studenten maatschappelijke zorg, willen wel even vertellen wat ze precies gaan doen. "We gaan met zes jongens een tuin opruimen en een fietsenstalling repareren in Groenlo. We vinden het leuker om hieraan mee te doen dan in de school spullen te verkopen." Aniek, student pedagogisch medewerker, gaat een samen met enkele andere meiden een tuin aanleggen bij een mevrouw in Groenlo en dan met name tegels leggen. "Ik draag graag een steentje bij voor mensen, die het zelf niet meer kunnen. Mijn hele familie doet veel vrijwilligerswerk, het zit in de genen."