Reeds op zaterdag 14 december 2019 is men in de hal van Schutten bezig met het bouwen van een wagen voor de carnavalsoptocht 2020. Foto: Theo Huijskes
Reeds op zaterdag 14 december 2019 is men in de hal van Schutten bezig met het bouwen van een wagen voor de carnavalsoptocht 2020. Foto: Theo Huijskes Foto:

CV De Knunnekes wil permanente locatie

Verenigings-hal is doorslag-gevend voor voortbestaan carnavals-optocht

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het bestuur van carnavalsvereniging De Knunnekes, alsmede de daaronder ressorterende optochtcommissie zijn het helemaal met elkaar eens. De realisatie van een permanente hal ten behoeve van de bouw van wagens en het uitwerken van ideeën door loopgroepen is een noodzakelijke aangelegenheid, wil het voortbestaan van de jaarlijkse carnavalsoptocht niet in gevaar komen. Deze noodkreet is nog niet van toepassing op de carnavalshappening in februari 2020, maar zal in het verdere verloop van het komende jaar meer dan serieuze aandacht moeten krijgen van de zijde van alle betrokkenen met voorop het gemeentebestuur van Oost Gelre.

In de huidige (tijdelijke?) hal van voormalig bouwbedrijf Schutten in de Groeneweg, zijn het algemeen bestuurslid Martin Geessinck en optochtcommandant Mike Ruikers die, zonder met de vinger naar wie dan ook te wijzen, hun zorgen uitspreken over de toekomst van de Grolse carnavalsoptocht. In het verlengde daarvan haast Geessinck zich om aan te geven dat dit niet betekent dat het contact met de gemeente niet goed is. "Mede omdat het de streefgedachte is om niet alleen een permanente hal voor De Knunnekes, maar ook voor andere organisaties c.q. verenigingen, zoals De Slag om Grolle, eventueel Grolse Kermis en anderen te realiseren, is het contact erg intensief. Daarin zijn de wethouders Marieke Frank en Bart Porskamp onze gesprekspartners. Verder gaat naar deze aangelegenheid ook veel en serieuze belangstelling uit van burgemeester Annette Bronsvoort en Vincent Lette, relatiemanager evenementen, die hier dit jaar voorafgaande aan de carnavalsdriedaagse nog op bezoek zijn geweest om zelf kennis te nemen van het reilen en zeilen in deze hal."

Hal voldoet aan alle eisen
Optochtcommandant Ruikers is helemaal in zijn nopjes met het huidige onderkomen. "De hal bevindt zich niet alleen op een uitstekende, centrale locatie, die voor iedereen goed en snel bereikbaar is, het is ook een ruimte die aan alle eisen van de huidige tijd voldoet, zoals de akoestische voorschriften. Met de buurt onderhouden wij een goed contact, dit alleen al omdat wij op geen enkele manier problemen willen veroorzaken. Dat contact is niet eenmalig geweest, ook tijdens deze campagne nodigen wij de buren weer uit, ook al is het alleen maar om de goede verstandhouding." Bestuurslid Geessinck vult aan dat eigenaar Rob Schutten de hal graag wil verkopen en dat CV De Knunnekes eerste gegadigde is om tot koop over te gaan. Maar om het een en ander daadwerkelijk te kunnen bewerkstelligen, moet er een lang traject doorlopen worden. Daarbij spelen tal van zaken, zoals omgevingsvergunning, lening aangaan bij de gemeente, garantstelling, onderverhuur dan wel het bereiken van overeenstemming met andere gebruikers dan alleen de carnavalsvereniging enzovoort."

Maximaal 20 (wagenbouw)groepen
Mike Ruikers geeft aan dat, naast de vele eigen bouwlocaties van groepen, de hal ruimte biedt aan zeker twintig (wagenbouw)groepen. "Naast de vaste groepen, hebben wij inmiddels al weer aanmeldingen van groepen die gestopt zijn, maar vanwege deze hal weer graag meedoen en natuurlijk diverse nieuwe, uit jongeren bestaande groepen. Voor al deze deelnemers hanteren wij, in het belang ook van de omgeving c.q. de buurt, strenge spel- c.q. huisregels. Zo moet iedereen op de fiets komen, mag er alleen gebouwd worden op de dinsdag- en donderdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur met vertrek 22.30 uur en op de zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur met vertrek 17.30 uur. Daarnaast mag er hier heus wel een drankje worden genuttigd, maar wij willen te allen tijde voorkomen dat er hier een uit de hand gelopen stamkroeg ontstaat. Dat neemt niet weg dat er genoeg andere mogelijkheden worden geboden om onder het genot van een sapje gezelligheid en bovenal de juiste carnavalssfeer te kunnen creëren. Ook wordt er het nodige geregeld voor de meewerkende kinderen, zelfs voor de allerkleinsten. Als optochtcommissie streven wij naar een wisselwerking, waarbij het aspect saamhorigheid als resultaat moet gelden. Op die manier steekt men elkaar alleen maar op een positieve manier aan en dat is juist hetgeen CV De Knunnekes en dus het Grolse carnaval nodig heeft!"        

Eén van de creaties tijdens de carnavalsoptocht 2019. Foto: Theo Huijskes