De jaarlijks UTO-Kerstboom, voor het zevende achtereenvolgende jaar geplaatst op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De jaarlijks UTO-Kerstboom, voor het zevende achtereenvolgende jaar geplaatst op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

UTO-Kerstboom bestand tegen Grolse Wind

GROENLO - De Groenlose kegelclub UTO heeft voor het zevende achtereenvolgende jaar een verlichte kerstboom geplaatst op de Markt in hartje Groenlo. Gepaard gaande met ook dit jaar een ietwat officieel tintje, werden afgelopen week de tientallen lampjes in de boom ontstoken. Het initiatief voor dit jaarlijkse ritueel, in goed overleg met het Groenlo's Ondernemers Verbond, werd in 2013 door de kegelclub genomen ten behoeve van de Grolse gemeenschap en is inmiddels uitgegroeid tot een traditie.

Door Theo Huijskes

In ruil voor de toestemming van de zijde van de gemeente Oost Gelre, heeft UTO wel de toezegging moeten doen om gedurende minimaal tien jaar een kerstboom te plaatsen in het centrum van het Grolse vestingstadje. Ook deze keer is de boom weer geleverd door Ronnie Luttikhold, die op 1 januari 2020 start met een zelfstandig hoveniersbedrijf.

Bij de ceremonie van dit jaar werd nog even stilgestaan bij het gebeuren twee jaar geleden, toen de boom luttele seconden nadat de verlichting was ontstoken door het prinsenpaar Henk-Jan I en adjudant Maurice in het kader van het 55-jarig bestaan van CV De Knunnekes, omwaaide. Ondanks de schrik, die destijds iedereen om het lijf sloeg, vielen er gelukkig geen gewonden. Het voorval van toen heeft wel tot gevolg gehad dat men in het belang van de veiligheid extra maatregelen heeft genomen. Zo hebben de UTO-manschappen in overleg met de gemeente een put laten graven die een herhaling van een dergelijk ongewenst voorval moet voorkomen.

De jaarlijks UTO-Kerstboom, voor het zevende achtereenvolgende jaar geplaatst op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes