Zijn ze helemaal mesjokke geworden in het gemeentehuis?

Er mag ook wel eens een vrolijk woord doorklinken in deze tijd waarin iedereen demonstreert, beste Grollenaren. Maar wanneer komen eigenlijk de correspondenten, de journalisten en de speciale nieuwsverslaggevers aan de beurt? Dat die groepen zelf eens geschiedenis gaan schrijven in plaats van steeds maar te moeten pennen over andere verontwaardigde groepen. Ik heb die journalistieke jongens en meiden nog even gepolst of ze ergens verongelijkt over waren, maar ze begonnen me alleen wazig aan te kijken. "We zijn registreerders en geen protesteerders" zei een wat pinnige mens en ik voelde meteen dat er geen draagkracht was voor mijn gedachten. Maar ik heb nu toch zelf iets gevonden waarover ik me kan opwinden. Oké, het heeft wat tijd en werk gekost, maar nu heb ik ook wat!

Wij zijn in het algemeen burgers en meer in het bijzonder zijn wij burgers die in de gemeente Oost Gelre wonen en als je in Groenlo woont dan ben je eigenlijk ook nog een superburger. Dit begint trouwens verdacht veel te lijken op een reclame van McDonald's. De burgers vormen het hart van de samenleving. En we mogen ons gelukkig prijzen dat we een gemeentehuis hebben dat van ons is. Ja, ik weet wel dat er hordes ambtenaren en andere deskundigen en bestuurders en zo zitten, maar het is ons huis. En eigenlijk is het dus gek en raar dat die ambtenaren en bestuurders in dat gemeentehuis zitten en dat wij burgers daar dan ook nog voor moeten betalen. Dat zouden ze zelf moeten doen; het is dus eigenlijk van de zotte. Het is toch te gek dat die ambtenaren en bestuurders onze accommodatie huren, maar daar geen cent voor betalen. Lou loene! Het is precies omgekeerd: wij betalen voor hun gebruik.

Jullie hebben waarschijnlijk een huis en sommigen hebben meer huizen die ze dan verhuren. En die huurders betalen (hopelijk) allemaal de huur; ze hebben daarvoor dan ook een al dan niet riant onderdak. Maar de ambtenaren en bestuurders hebben dat hier ook maar betalen niks. Nee, sterker nog: zij sturen zelfs vanuit die prachtige ruimten ook nog eens aanslagen naar de burgers. Ten hemel schreiend.

Maar in Oost Gelre maken ze het nu helemaal dol; ze gaan daar zelfs nog een stapje verder. Wat zeg ik, stapjes? Flinke passen verder. Vanaf 1 januari 2020 kun je alleen nog op afspraak het gemeentehuis - ons gemeentehuis - binnenkomen. Eerst betalen ze geen cent en nu kom je in je eigen huis niet eens maar zo binnen.

Hier past een krachtig protest. Zijn ze nou helemaal mesjokke geworden daar in Lichtenvoorde in dat gemeentehuis dat van jullie en van mij is.

Ik heb een spandoek gemaakt met de tekst: 'ikke d'r in en jullie d'r oet!'

Eigenlijk een mirakels slechte tekst, tenenkrommend maar ik moet het ook alleen doen. Ik huur geen hooghartige reclamemakers in met fraaie meiden op kantoor die de prijs alleen maar opschroeven.

Stond ik daar met mijn spandoek in het gemeentehuis, mijn gemeentehuis en dat van jullie. Het duurde niet lang of daar kwam een al lichtelijk opgefokte representant van de gemeente me vragen wat ik aan het doen was. Rondlopen in mijn eigen huis riep ik. Hebt u een afspraak meneer? Zonder afspraak kunt u hier niet terecht. Met wie hebt u precies een afspraak? Ik werd een beetje erg veel woedend, ik heb helemaal geen afspraak zei ik. Ik ben hier gewoon thuis!

Met zachte drang werd ik naar buiten gewerkt. Er zou een gesprek komen.

Ze maken daar een afspraak voor.


Torenwachter