Emiel Garstenveld afgelopen jaar in Normandië. Foto: Emiel Garstenveld
Emiel Garstenveld afgelopen jaar in Normandië. Foto: Emiel Garstenveld

Emiel Garstenveld loopt Birma-spoorlijn voor aandacht Nationale herdenking

'De aandacht voor de 4 en 5 mei viering is enorm belangrijk'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Afgelopen jaar liep Emiel Garstenveld, recruiter bij defensie, van het strand van Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem om aandacht te vragen voor de 4 en 5 mei herdenking. Iets waar hij bijzonder veel waarde aan hecht. De tocht werd een groot succes, mede geholpen door de storm aan media-aandacht. Precies waar het hem om te doen was. Dat het hem niet om het eigen kunstje ging maar een hoger doel dienend, deed hem besluiten ook 2020 weer aandacht te vragen voor hetzelfde doel, maar dan de lat een stuk hoger te leggen.

Tijdens de

bouw van de

Birma-spoorlijn

stierven zo'n

3000

Nederlanders

"De aandacht voor de 4 en 5 mei viering is enorm belangrijk. Ik wilde dat op een originele manier doen. De vorige keer is het behoorlijk positief uit de hand gelopen door al die media-aandacht, en dacht ik; dit moet een vervolg krijgen. Hoe ik dat het beste aan kon pakken heb ik op het werk besproken, want het moet wel origineel blijven en iets nieuws zijn. Ik heb gekeken waar mijn hart ligt. Zo kwam ik op de Birma-spoorlijn, ook wel de Death Railway genoemd. Dat heeft nog niemand gedaan. Het is creatief en een enorme fysieke uitdaging." De Birma spoorlijn werd volgens Garstenveld aangelegd 'omdat de Japanners de oorlog op zee verloren, dus moesten ze andere manieren vinden om hun spullen en troepen in Birma te krijgen.' "Om een verdere invasie naar Azië te bewerkstelligen. Ze dachten 'als het niet over zee kan, dan maar over het spoor.' Dus moesten ze een spoorlijn aanleggen, dwars door Thailand, Birma en de jungle heen. De bouw duurde 16 maanden, vanaf 16 september 1942, tot en met eind 1943. Tussen de 180.000 en 250.000 Zuidoost-Aziatische burgerarbeiders en ongeveer 61.000 krijgsgevangenen kregen tijdens de bouw met dwangarbeid te maken. Tijdens de bouw stierven gemiddeld 75 mensen per dag. Ongeveer 100.000 burgers en 15.000 geallieerde gevangenen stierven, waaronder 3.000 Nederlanders."

Filmen en vloggen
Liep hij de tocht afgelopen jaar met 20 collega's, de nieuwe uitdaging gaat hij samen met een collega aan. Met zijn tweeën. "Samen met een collega militair, afkomstig uit Gendringen, die alles gaat filmen. We gaan samen ook vloggen. Met medewerking van Media Doctors uit Groenlo zodat het er ook nog professioneel uitziet." Om alles vast te leggen hebben de mannen zowel een drone als camera bij zich. "Samen lopen we de gehele route. We hadden verder geen alternatief in gedachten. Dit lijkt mij zo ontzettend gaaf om te doen." Zijn doel benadrukt hij nog een keer. "Ik wil graag aandacht vragen voor de mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid. De vorige keer hebben we dat gedaan voor de mensen aan deze kant van de wereld maar we mogen niet vergeten dat bij de aanleg van de Birma-spoorlijn 3000 Nederlanders zijn overleden. Indirect heeft dat ook met de bevrijding van Nederland te maken."

Zelf was Garstenveld al redelijk op de hoogte van het verhaal van de Birma-spoorlijn met een lengte van 415 kilometer, zo vertelt hij zelf, "maar ik heb meer research gedaan, me er meer in verdiept. Dan schrik je ervan hoe erg het was. Ik zeg altijd 'voor elke meter spoorlijn is een dode gevallen.' Straks loop ik letterlijk in de voetsporen van mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid."

'We lopen

in de

voetsporen

van mensen

die gestorven

zijn voor

onze vrijheid'

Veilig
De eerste 100 kilometer van de wandeltocht loopt nog langs het originele spoor, kwam Emiel achter na researchwerk. "Dan wandel ik op en naast het spoor. Daarna is het allemaal vernield maar willen we zo kort mogelijk langs de route lopen. Dat is geen bestaande weg." Ooit eerder liepen twee Australiërs de route. Volgens Garstenveld is de te lopen route veilig. "Het is één groot avontuur. We hebben intens contact met de ambassade en de mensen die daar de erevelden onderhouden. Zij geven allen aan dat het veilig is. We kunnen op alle steun rekenen." Waar het duo overal slaapt is nog onduidelijk. "De eerste honderd kilometer is het grootste probleem. Langs dat deel van de route zijn weinig slaapmogelijkheden. We kijken wel of we in kloosters terecht kunnen. Rust is wel belangrijk want als we daar zijn, midden januari, dan is het daar hartje zomer met temperaturen van rond 30 graden. Daar moet je je hele voeding en drinken op afstemmen. Het is vooral afhankelijk van wie of wat we tegenkomen. We hebben beiden een rugzak van zo'n 20 kilo bij ons om op de rug mee te sjouwen. Daar zitten al onze spullen in. Kleding en bevoorrading. We beginnen 3 of 4 januari met lopen. Hangt ervan af welke dag mijn maat arriveert. We hopen 3 of 4 weken later klaar te zijn."

Het schema is berekend op 6 dagen lopen in de week, en een rustdag. "Rond de 20 kilometer per dag hopen we te lopen. Dat is 120 in de week, 480 in de maand. Dan zou het haalbaar moeten zijn. Ik heb er enorm veel zin in maar ik zie vooral naar de uitdaging uit. Het zal best wel spannend worden nog." Emiel is te volgen via zijn eigen facebookpagina en Instagram-account.


Instagram@hikingaroundtheworldofficial,

Facebook: Hiking Around The World.